Zwolle houdt geld over voor zorg, ondanks mega-bezuiniging

De gemeente Zwolle houdt weer een dikke plus over op het zorgbudget: 1,6 miljoen euro. En dat terwijl de PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie de komende jaren tientallen miljoenen bezuinigen op het sociaal domein in de stad. Het overgehouden geld vloeit bovendien niet terug naar de mensen die zorg nodig hebben, maar gaat naar de algemene reserves.

Opnieuw laat de gemeente Zwolle een dikke plus zien op het potje ‘sociaal domein’. Eerder werd er al besloten zeven miljoen euro per jaar te bezuinigen op de mensen die zorg nodig hebben, nu blijkt er zelfs geld over te zijn. Het is overigens niet de eerste keer, eerder werd er al een overschot van 4,2 miljoen euro bekend gemaakt.

Dat leverde boze reacties op van de mensen die dat geld hard nodig hebben. ‘Zwolle moet zich de ogen uit de kop schamen’, liet Benita Benit weten in een reactie. Nu is er opnieuw een overschot. Dat geld vloeit terug naar de algemene reserves. Vooral wrang, omdat eerder is besloten dat er bijvoorbeeld wél 1,3 miljoen naar de Zwolse Theaters moet gaan, omdat zij onder andere met een nieuw computersysteem willen gaan werken. Ook moet er vier miljoen euro extra worden afgetikt om de Stadkamer (voormalige bibliotheek) gereed te maken, na bestuurlijke dwalingen van het huidige college.

Volgens het stadsbestuur is er echter geen probleem, ‘omdat niemand in Zwolle buiten de boot valt’. De realiteit is anders. Een ziek Zwols jongetje kon niet naar school omdat zijn vervoer was wegbezuinigd, een MS-patiënte in Westenholte moest haar jonge kinderen thuis aan het werk zetten, omdat ze minder hulp kreeg vergoed, en een zieke mevrouw uit Stadshagen kon meer dan 72 weken wachten op een scootmobiel. Uit de reacties op eerdere berichten over de mega-bezuiniging op het sociaal domein in Zwolle zijn er nog veel meer voorbeelden van hulpbehoevenden in de stad die zorg tekortkomen door de bezuinigingen die de PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie in Zwolle hebben doorgevoerd.

Back to top button