Zwolle in gesprek over opvang vluchtelingen

Burgemeester Peter Snijders is in gesprek met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de opvang van vluchtelingen in de regio IJsselland.

Snijders is onlangs samen met de burgemeester van Enschede – als voorzitters van de veiligheidsregio’s – uitgenodigd door de Commissaris van de Koning voor een gesprek met het COA. ‘Tijdens dit overleg heeft het COA gevraagd om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn in de regio IJsselland voor een eventuele opvang in de nabije toekomst’, zegt woordvoerder Sam Rademaker. De gesprekken tussen COA en gemeentes in de regio zitten nu in een ‘verkennende fase’.

AZC in Zwolle
Eerder was Zwolle een van de eerste gemeenten in Nederland die noodopvang voor vluchtelingen mogelijk maakte. Destijds werden daarvoor de IJsselhallen beschikbaar gemaakt. Ook was het de bedoeling dat Zwolle een azc zou krijgen, in de oude kantoren van het waterschap, vlak naast Isala. De azc zou een looptijd kennen van 15 jaar, maar werd uiteindelijk geannuleerd omdat het COA toch voldoende opvangplekken in Nederland had.

Evenementenhallen
In februari meldde staatssecretaris Broekers-Knol dat het COA op zoek is naar extra opvangplekken in Nederland, omdat de reguliere opvang van asielzoekers vol zit. Onderzocht wordt welke ‘grootschalige locaties gebruikt kunnen worden om asielzoekers op te vangen’, staat in een brief van de staatssecretaris naar de Tweede Kamer. Het gaat onder meer om evenementenhallen. Het COA wil deze vorm van opvang wel beperken tot een zo kort mogelijke periode.

Back to top button