‘Zwolle is een slapende reus die wakker wordt’

Zwolle krijgt steeds meer jonge ondernemers. Ilker Bakaryildiz is een van hen die de stad nieuw elan geeft. Met Jouw Marktkraam Zwolle aan de Hogenkampsweg viert hij vandaag (19 maart) zijn eerste levensjaar.

Zwaar was het, maar daarom niet minder leuk. Bakaryildiz runt Jouw Marktkraam Zwolle aan de Hogenkampsweg en doet dat zoals het moet voor startende ondernemers: met volledige toewijding. ‘Volgens mij ben ik samen met mijn vriendin na de oprichting één keer naar de bioscoop geweest, en toen viel ik nog in slaap ook.’

Het is het allemaal waard, want Jouw Marktkraam is uitgegroeid tot een begrip in Zwolle. Daar kunnen mensen zelf kraampjes huren om hun spullen te verkopen. De opbrengst gaat volledig naar de huurders. Nieuwe wasmachines prijken in de etalages, maar ook knutselspulletjes en tweedehands kleding. Allemaal goedkoper dan elders in de stad. ‘Toen de V&D gesloten werd in het centrum, waren wij eigenlijk de nieuwe mini V&D. Er is hier van alles te krijgen en het aanbod verandert per dag.’

Jouw Marktkraam Zwolle

Jouw Marktkraam Zwolle is gevestigd aan de Hogenkampsweg.

Bakaryildiz is een echte Zwollenaar. Zelfs tijdens zijn studie International Business in Groningen bleef hij in de buurt van de Peperbus wonen. Hij kent de stad op zijn duimpje en heeft het ondernemersklimaat zien veranderen. ‘Zwolle is een slapende reus die wakker aan het worden is. Kijk maar naar de grote bedrijven die zich bij ons vestigen: IKEA, het distributiecentrum van Wehkamp, Zara, Primark en een Foodcourt met KFC, Burger King, La Place en Subway . Daaraan kun je zien dat Zwolle veel te bieden heeft.’

Dat ondernemersklimaat valt en staat ook met de ondernemers zelf. En ook daarin merkt Bakaryildiz een verandering in de stad. ‘Steeds meer jonge mensen beginnen voor zichzelf, vaak met mooie innovatieve ideeën. Dat sprankelt en bruist, hoewel ik denk dat Zwolle nog meer kan gebruiken. Het ligt natuurlijk ook aan de plannen van de gemeente, daar valt of staat je plan mee. Als er straks bijvoorbeeld opeens betaald parkeren wordt ingevoerd voor mijn deur, wordt alles anders.’

‘Zwolle is een prachtige stad, ik heb hier alles zitten wat me lief is: mijn bedrijf, mijn familie, mijn vrienden.’


Bakaryildiz heeft bewust voor een plek aan de Hogenkampsweg gekozen, in het oude pand van Leerentveld. Er is ruimte én klanten kunnen gratis parkeren. ‘Je merkt dat ons concept aanslaat, we hebben inmiddels veel vaste klanten die weten dat ze bij ons voor de laagste prijzen kunnen krijgen wat ze willen, zonder extra kosten van het parkeren.’

Niettemin was het een zwaar jaar. ‘Maar dat maakt helemaal niets uit, dat weet je als je ondernemer wordt en iets nieuws begint. Dan is het werken, werken, werken en werken, totdat je erbij neervalt. Ik kan me niet meer herinneren dat ik en mijn vriendin een nachtje uit zijn geweest. Maar spijt heb ik geen moment gehad. Toen ik op school zat, twijfelde ik aan het ondernemerschap of het hebben van een vaste baan. Ik ben blij dat ik voor het eerste heb gekozen, want je krijgt er zóveel voldoening voor terug.’

Zeker nu Zwolle nieuw elan krijgt. ‘Het is een prachtige stad, ik heb hier alles zitten wat me lief is: mijn bedrijf, mijn familie, mijn vrienden. Het mooie aan Zwolle is dat het haar dorpse karakter heeft verlaten, maar ook weer niet de nukken van een heel grote stad heeft. Bovendien is het vestigingsklimaat voor ondernemers steeds beter geworden, hoewel je het natuurlijk wel allemaal zelf moet doen. Ik ben trots op deze stad en voel me boven alles ook een échte Zwollenaar.’

Profiteer nu van de speciale jubileumactie. Kijk hier.

Jouw Marktkraam Zwolle

Back to top button