Home / Hoofdzaken / ‘Zwolle is zeer kwetsbaar door klimaatverandering’

‘Zwolle is zeer kwetsbaar door klimaatverandering’

De gemeente heeft een filmpje laten maken over de plannen die de stad heeft voor klimaatadaptie. Zwolle is door het vele water in en rondom de stad extreem kwetsbaar bij het veranderende klimaat.

De klimaatverandering zorgt in Zwolle voor een grote opgave. Oplossingen uit het verleden zijn niet meer toereikend voor de toekomst. Dijken kunnen de stad niet beschermen tegen extreem weer, zoals hevige regenval of hittegolven. Door de ligging rondom het water, zal Zwolle onderlopen als het waterpeil van het IJsselmeer sterk toeneemt. In juni zette extreem weer al straten compleet blank in Zwolle na hevige regenval.

Stadshagen kwetsbaar
Ook de wijk Stadshagen is kwetsbaar, blijkt uit het filmpje. Programma manager Menno ten Hegelaar van de Provincie Overijssel. ‘Inwoners in Stadshagen zijn nu veilig, maar er is geen garantie voor de toekomst. Deze wijk ligt in een polder en er kan anderhalve meter water komen te staan bij een dijkdoorbraak.’ Ook Isala staat bij Oosterenk in een kwetsbare positie.
Gemeente, provincie, ondernemers en andere betrokkenen zijn al begonnen om Zwolle opnieuw in te richten, zodat het wél bestand kan zijn tegen klimaatadaptie. In de gemeentelijke begroting is daar onlangs 7,2 miljoen euro voor uitgetrokken.

52 reacties

 1. Jullie mogen bij ons bivakkeren hoor Henri ter Stege , Angel Ton

 2. Laura Perreijn Sydney van der Kooi al een aanlegstijger kom ik de volgende keer met de boot!

 3. Straten stonden toen blank omdat het water niet weg kan, doordat de riolering niet toereikend is, de grond dichtslaat en/of er teveel bestrating ligt. Niet omdat het peil te hoog is in de rivieren + IJsselmeer. Slecht voorbeeld. Hoog water geeft andere problemen dan gigantische stortbuien.

 4. Op drie hoog komt het vast niet.

 5. Dat halen we nu al regelmatig als het flink regent of niet Bianca

 6. Wiechard Steenbergen kijk, nooit dat we in stadshagen gaan wonen

 7. Wat een onzin!
  Sinds afsluitdijk is dit ondenkbaar!

 8. Zandzakken voor de deur.

 9. Jerome Donze zwembroekie an!!!

 10. Zwolle verhuizen naar de Veluwe!

 11. Stan Schuurman lekker naar zuid verhuizen joh

 12. Boeie is tog buiten zwolle

 13. Willem Wagter. Deze moet je eens kijken . Dijkring 14a, Zwolle als eiland in het IJsselmeer!! We hebben een Ooster(enk)scheldekering nodig, want voor de rest heeft Zwolle geen dijken/bescherming (kuch, balgstuw, kuch). Maar ja, we bouwen wel een honderd huizen voor de dijk in stadshagen….

 14. Zwolle aan Zee…, hmm.., klinkt goed

 15. Brenda Chris Olthuizen Mulder

 16. Jeroen Dijkman en Corinne Kleinherenbrink

 17. Dennis Visscher, dan moet ik maar bij jou slapen. Voor de veiligheid