Zwolle krijgt Herman Brood Museum

Zwolle krijgt een Herman Brood Museum in het Celecomplex. Ook wordt er een winkel ingericht.

Het initiatief is van Zwollenaar Ivo de Lange, eigenaar van IQ Kunstuitleen en een van de drijvende krachten achter de documentaire over Brood die vorig jaar is gemaakt. ‘Ik wil een nalatenschap van Herman Brood in zijn eigen stad achterlaten.’
De Lange gaat het Celecomplex ook verder een opfrisbeurt geven. Zo zijn er plannen voor culturele activiteiten voor kinderen, workshops en mogelijkheden voor jonge kunstenaars hun werk te exposeren. De activiteiten zullen samen met onderwijsinstellingen en culturele organisaties in de stad worden vormgegeven.

Tijdens de première van de documentaire over Herman Brood in De Spiegel werd er ook al verteld dat Zwolle een Herman Brood-straat zal krijgen.

Ivo de Lange IQ
Ivo de Lange aan het filmen tijdens een trip met Herman Brood in Suriname.

Met de komst van een permanente expositie over Herman Brood wordt het Celecomplex op de hoek van de Blijmarkt en Papenstraat een nieuwe publiekstrekker in de binnenstad, zo verwachten B en W.

Het pand wachtte na het vertrek van de Muzerie in 2014 op een nieuwe bestemming. De gemeente zocht naar een onderscheidende invulling. Om het complex beter verhuurbaar en brandveiliger te maken heeft de gemeente – die eigenaar is van het pand – begin 2016 een interne verbouwing laten uitvoeren. Voor een betere zichtbaarheid en toegankelijkheid van het complex is het wenselijk om de oorspronkelijke entree aan de Blijmarkt in ere te herstellen. B en W stemmen in met de aanleg van een nieuwe hoofdentree om daarmee de verhuurbaarheid te vergroten.

Burgemeester en wethouders zijn blij met het initiatief van Ivo de Lange. Wethouder René de Heer (Vastgoed): ‘We zijn verheugd dat het complex opnieuw een culturele bestemming krijgt, met een trekpleister voor jongere bezoekers, in aanvulling op het bestaande aanbod.’

Back to top button