Zwolle krijgt nieuw hotel – alleen voor de allerkleinste gasten

Vandaag openen de deuren van een nieuw hotel in Zwolle. Met meer dan 35 hotelkamers, tunnels en kleine gangen is dit nieuwe hotel geschikt voor de allerkleinste gasten: insecten.

Initiatiefnemers van het insectenhotel zijn de ondernemers van Jansen Vastgoed, Explosive en Lumen Hotel & Events. Om het stadion gebied en de naastgelegen kantoren strip op een duurzame en mooie manier te verbinden ontstond het idee om een bloemenveld te creëren. Het nieuwe insectenhotel is zichtbaar vanaf de Ceintuurbaan en ligt naast Lumen Hotel & Events.

Wie zijn de gasten
Het insectenhotel biedt nestgelegenheid aan verschillende soorten solitaire bijen. Een solitaire bij zorgt in haar eentje voor haar nageslacht, dus niet zoals de bekende honingbij en hommels die sociaal leven in een volk met een koningin en werksters. Op dit moment is het nog niet zo druk in het hotel maar komend voorjaar en zomer wordt er topdrukte verwacht. Solitaire bijen gaan dan op zoek naar een plek om broedcellen te maken.

Nuttig maar bedreigd
Meer dan de helft van alle 363 bijensoorten die in Nederland ooit zijn aangetroffen wordt bedreigd. Het grootste probleem voor wilde bijen is het gebrek aan bloemplanten met geschikt stuifmelen, ook nest-gelegenheid kan een probleem vormen. Bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van ons eten is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Back to top button