donderdag , 30 november 2023
Foto: Pixabay

Zwolle krijgt verbod voor oplaten van ballonnen

Zwolle krijgt een verbod voor het oplaten van ballonnen. In de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt de bepaling opgenomen.

Het is met de nieuwe APV straks verboden in Zwolle om ballonnen vrij op te laten stijgen in de open lucht. Het is tevens verboden het oplaten van ballonnen in de open lucht te organiseren. Onder een ballon wordt bedoeld: elke onbemande ballon die opstijgt door middel van open vuur of door middel van helium of andere gassen en waarvan de richting en/of hoogte niet door menselijk ingrijpen wordt bepaald.

GroenLinks
Oppositiepartijen CDA, D66, SP en PvdA dienden een amendement in voor het verbod. Grote vraag was wat coalitiepartij GroenLinks zou doen. In een eerdere poging voor een verbod van het oplaten van ballonnen liet de partij weten daar geen heil in te zien. Dat leverde GroenLinks zowel intern als extern veel kritiek op. Nu gaat ze toch overstag.

‘Gevaar voor natuur en dier’
CDA-raadslid Arjan Spaans was de eerste indiener van het amendement: ‘Ballonnen vormen een gevaar voor natuur en dier. Zwolle moet in woord en daad dieren en natuur beschermen tegen plastic. Dit geeft een duidelijke boodschap dat de natuur van Zwolle het beschermen waard is.’