Zwolle laat gedumpte schildpadden met rust

De gemeente Zwolle gaat niets doen tegen schildpadden die in de Zwolse waterwegen leven. Die zijn veelal gedumpt en hebben nauwelijks kans te overleven.

De fractie van de VVD maakte een pleziertochtje door de Zwolse wateren toen ze stuitte op een aantal schildpadden. Dat leverde discussie op in de rondvaartboot, die uiteindelijk tot vragen aan het college leiden.

De vragen zijn niet geheel onterecht, want de meeste schildpadden zijn gedumpt in het water en kunnen niet overleven in het Nederlandse klimaat. De zogenoemde moerasschildpadden zijn subtropische dieren en hebben behoefte aan warmte. ‘Op dit moment is het water te koud om te overleven, waardoor ze langzaam creperen’, liet een woordvoerster van het Schildpaddencentrum eerder al in De Telegraaf weten.

De gemeente Zwolle zal de schildpadden niet actief uit het water gaan halen. Wethouder Filip van As: ‘Omdat er geen of een gering effect is op de watergangen, zien we geen reden om de schildpadden actief te vangen en op te vangen. Bovendien laten moerasschildpadden zich moeilijk vangen doordat de dieren schuw van karakter zijn. In het kader van ons dierenwelzijnsbeleid biedt de Stichting Dierenambulance Zwolle net als bij andere dieren hulp aan zieke en gewonde schildpadden. Communicatie Omdat het onwenselijk is dat moerasschildpadden in de Nederlandse natuur terecht komen zullen we via zwolle.nl bewoners informeren over het voorkomen van moerasschildpadden in Zwolle en aangeven dat uitzetten ervan ten koste gaat van het welzijn van de dieren.’

Back to top button