Zwolle loopt flink achter bij huisvesting vluchtelingen

De gemeente Zwolle loopt flink achter bij het huisvesten van statushouders (vluchtelingen met een verblijfstatus). Vóór 1 juli moeten er nog 114 asielzoekers een woning krijgen in de stad. Geen enkele gemeente in Overijssel heeft zo’n grote achterstand.

In totaal moeten er in de eerste helft van dit jaar 177 statushouders onderdak krijgen in Zwolle, maar de gemeente heeft tot 1 april slechts 63 vluchtelingen gehuisvest. Eén dag voordat de Rijksoverheid met de cijfers kwam, liet de gemeente Zwolle weten dat het extra sociale huurwoningen wil bouwen.

Wachttijd huurwoning
De SP is inmiddels een onderzoek begonnen naar de lange wachttijden voor een sociale huurwoning voor Zwollenaren. De partij krijgt vaak te horen dat woningzoekenden in de praktijk veel langer wachten op een (sociale) huurwoning dan de toch al forse 4,5 jaar die uit de officiële cijfers van de corporaties blijkt. Daarom wil de partij graag in gesprek met Zwolse huurders om te horen wat de knelpunten zijn en of de werkelijkheid overeenkomt met de cijfers.

De gemeente wil in de periode 2016-2019 netto 700 zelfstandige huurwoningen aan de sociale huurmarkt toevoegen. Onderdeel hiervan zijn de 300 woningen uit de versnellingsactie, aangevuld met woningen uit de reguliere bouwprogramma’s van corporaties.

huisvesting_vluchtelingen_zwolle

Back to top button