vrijdag , 1 maart 2024

Zwolle maakt zich op voor invasie van boze boeren

Zwolle zal vanmiddag gezelschap krijgen van honderden boze boeren die hebben aangekondigd vanaf 13.00 uur te protesteren bij en rondom het provinciehuis.

De gemeente Zwolle zal vanaf 12.00 uur wegen in de buurt afzetten, omdat rekening gehouden wordt met een groot aantal landbouwvoertuigen die de stad binnenkomen. Het gaat om:

  • Wethouder Alferinkweg
  • Luttenbergstraat (tussen de Hanekamp – Assendorperstraat)
  • Schuurmanstraat vanaf Groot Wezenland

De boeren protesteren tegen dwangsommen die de Provincie Overijssel wil opleggen tegen een aantal boeren wegens zogenoemde PAS-melders. Eerder hoefden sommige boeren geen vergunning voor uitbreiding aan te vragen. Daar ging in 2019 opeens een streep door via de Raad van State. De Provincie Overijssel ziet nu geen enkele andere mogelijkheid om te gaan handhaven en wil dwangsommen opleggen van meer dan 100.000 euro per kwartaal. Dat levert schrijnende verhalen op van boeren.

De boeren willen vanmiddag in Zwolle een brief aan het provinciebestuur aanbieden met hun zorgen en een aantal eisen, zoals het per direct stoppen met de handhaving en het opleggen van dwangsommen. Gebeurt dat niet, dan zullen de boeren over een aantal weken nog grotere acties organiseren.