Zwolle moet 150.000 euro betalen voor kinderen van terugkerende ISIS-moeders

De gemeente Zwolle moet 150.000 euro betalen voor terugkerende kinderen van ISIS-moeders, alleen omdat de moeders op de terroristische afdeling van de penitentiaire inrichting (PI) in Zwolle zitten.

Minderjarige kinderen van teruggekeerde moeders die zich hadden aangesloten bij IS krijgen in veel gevallen gespecialiseerde jeugdhulp. Voor de financiering van de jeugdhulp is op dit moment nog de woonplaats van de ouder/voogd met gezag leidend. In dit geval schrijven de teruggekeerde moeders zich in op het adres van de PI in Zwolle. Daarom is op dit moment de gemeente Zwolle de verantwoordelijke gemeente. Dit betekent concreet dat de jeugdhulpkosten voor deze kinderen door de gemeente Zwolle moeten worden betaald.

Kosten per kind
Geschat wordt dat intensieve ondersteuning nodig zal zijn en de kosten per kind in 2021 ongeveer 25.000 – 30.000 euro zullen bedragen. Dit najaar zal de gemeente Zwolle voor deze kinderen 150.000 – 180.000 euro moeten betalen. Er is een mogelijkheid om die kosten uiteindelijk terug te krijgen van het Rijk, maar het is nog niet duidelijk of Zwolle daarvoor in aanmerking komt. Daarom heeft verantwoordelijk wethouder Michiel van Willigen (ChristenUnie) de kosten meegenomen in de jaarlijkse bestuursrapportage (berap).

Back to top button