vrijdag , 1 maart 2024
Glas scheiden
Wethouer Filip van As gaf in de Aa-landen het startsein voor de campagne 'Glas in 't bakkie'

Zwolle moet 24 kilo glas naar de bak brengen

Glas scheiden
Wethouer Filip van As gaf in de Aa-landen het startsein voor de campagne ‘Glas in ’t bakkie’

Glas scheiden wordt nu nog makkelijker: voortaan mag het mét deksel en mét restjes in de glasbak. Dat is de boodschap van de nieuwe campagne ‘Glas in ’t bakkie’, waar wethouder Filip van As het startsein voor gaf bij de glasbak in winkelcentrum Aa-landen.

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen glas eerder naar de glasbak brengen als ze daar weinig moeite voor hoeven te doen. Terwijl vroeger het glas eerst schoongemaakt moest worden, mag je nu de restjes aan het glas laten zitten. En ook de dop of deksel kunnen mee de glasbak in. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Dat is een stuk hygiënischer in huis en gemakkelijker voor de consument.

Glas in ’t bakkie
De nieuwe campagne ‘Glas in ’t bakkie’ vertelt consumenten over deze nieuwe, makkelijker manier van glas scheiden. Het opvallende gele campagnebeeld zal de komende tijd op verschillende plaatsen in Nederland te zien zijn, op containers, abri’s, posters en op tv. Meer informatie is te vinden op www.glasscheiden.nl.

Van afval naar grondstof
Zwolle wil zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen – zoals papier, glas, plastic, textiel en tuinafval – uit het restafval halen, zodat er steeds minder restafval overblijft. Daarvoor is het belangrijk dat inwoners hun afval scheiden. Om dit te stimuleren is de gemeente samen met ROVA in 2012 van start gegaan met ‘omgekeerd inzamelen’. Hierbij worden herbruikbare stoffen zoveel mogelijk bij de mensen opgehaald. Het restafval dat overblijft moeten ze zelf wegbrengen naar ondergrondse afvalcontainers.

Glas wordt niet opgehaald, maar moet weggebracht worden naar glascontainers. Nu het scheiden van glas makkelijker wordt (mét restjes en mét deksel), hoopt de gemeente dat er meer ingezameld gaat worden. Op dit moment wordt er in Zwolle per inwoner jaarlijks 19 kg glas naar de glasbak gebracht. Het streven is om dit omhoog te brengen naar 24 kg.