‘Zwolle moet actiegroep HoogOverijssel steunen’

SP, GroenLinks en Swollwacht willen dat de gemeente Zwolle het actiecomité HoogOverijssel steunt met 10.000 euro. De actiegroep heeft al verscheidene fouten ontdekt in de berekeningen van de vliegroutes over Zwolle naar vliegveld Lelystad.

HoogOverijssel bestaat uit een groep vrijwilligers die vooralsnog de voormalige staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) heeft moeten corrigeren bij berekeningen en procedures van Lelystad Airport. Zo ontdekte HoogOverijssel dat er geen geluidsmetingen zijn gedaan voor vliegtuigen die straks op 900 meter over Zwolle (vooral Aa-landen, Stadshagen en Westenholte) komen vliegen.

Gang naar rechter
SP, GroenLinks en Swollwacht willen dat de gemeente Zwolle 10.000 euro beschikbaar stelt om HoogOverijssel te steunen. Andere gemeenten hebben al financiële bijdrages afgesproken, ook voor het geval het nieuwe kabinet blijft vasthouden aan de lage vliegroutes en een gang naar de rechter onvermijdelijk wordt.

Foute aanname wethouder
Eerder liet het stadsbestuur weten geen bijdrage aan HoogOverijssel te willen leveren. Dat was ook in een periode, waarop wethouder Michiel van Willigen (ChristenUnie) vertelde dat hij een andere visie had over de kritiek op de Milieu Effect Rapportage (MER) dan HoogOverijssel. Uiteindelijk bleek dat een foute aanname te zijn en kreeg de actiegroep ook van staatssecretaris Dijksma gelijk over de fouten in de MER. Die moet nu waarschijnlijk opnieuw worden uitgevoerd.

De provincie Overijssel liet eerder deze week al weten geen geld beschikbaar te willen stellen aan HoogOverijssel.

Back to top button