Zwolle moet monumentale bomen kappen

Twee grote suikeresdoorns en de monumentale kastanje aan de Bagijnesingel moeten op korte termijn worden gekapt. De wortels van de bomen zijn aan het rotten. Vanwege de aanzienlijke grootte en gewicht van de bomen moeten ze spoedig gekapt worden, vandaar de noodkap.

Komende zaterdag 29 november worden de twee suikeresdoorns aan de Vondelkade gekapt. Op dinsdag 2 december wordt de kastanje aan de Bagijnesingel gekapt.

Reuzenzwam
Begin oktober is reuzenzwam (paddenstoel) geconstateerd op de wortels van de drie bomen. Dit is een teken dat de wortels aan het rotten zijn. Deze zwam komt alleen voor op dood hout en ontstaat op bomen met een hoge leeftijd.

Boomverkiezing
De meer dan honderd jaar oude monumentale kastanje aan de Bagijnesingel was de nummer vijf van de boomverkiezing in 2009. Ook in de plannen voor de ontwikkeling voor Bagijneweide had deze boom een belangrijke plaats.

boomkap2_zwolleTerugplanten
Op beide locaties worden komend voorjaar weer nieuwe, al wat grotere bomen teruggeplant. Het hout van de gekapte bomen gaat naar het houtverwerkingsbedrijf Binthout. Zij maken daar producten van voor de gemeente Zwolle zoals houten palen en bankdelen.

De fietsstraat Vondelkade wordt zaterdag voor een groot deel van de dag afgesloten om de bomen veilig te kunnen kappen.

Back to top button