Zwolle moet nu al nadenken over afscheid burgemeester

Burgemeester Henk Jan Meijer heeft in kleine kring laten weten dat de Zwolse politiek plannen moet maken voor zijn eventuele afscheid.

De ambtstermijn van Meijer loopt over twee jaar af, in een periode die samenvalt met nieuwe verkiezingen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de burgemeester, net 65 jaar geworden, voor nóg een termijn van zes jaar zal kiezen.

Omdat de keuze voor een nieuwe burgemeester dan een van de eerste zaken is die de nieuwe gemeenteraad op zich moet nemen, heeft Meijer in klein comité aangegeven dat het goed is als de gemeenteraad daar nú al over nadenkt. Dat zou drie dingen kunnen betekenen:

  1. Of hij stopt eerder, zodat de huidige gemeenteraad over zijn opvolging kan broeden
  2. Of hij gaat nog een periode van één of twee jaar door, zodat de nieuwe gemeenteraad is ingewerkt.
  3. Of hij vertrekt gewoon op het afgesproken tijdstip, zodat de nieuwe gemeenteraad meteen aan het werk moet om een opvolger aan te bevelen.

Een burgemeestersbenoeming is voor 6 jaar. Een burgemeester kan daarna opnieuw worden benoemd, wat bij Meijer reeds twee keer is gebeurd (hij zit momenteel in zijn derde ambtstermijn). De Koning benoemt uiteindelijk de burgemeester, op voordracht van de minister van BZK en na aanbeveling van de gemeenteraad.

Op 1 augustus 2000 werd Henk Jan Meijer burgemeester van Zwolle.

Back to top button