Wonen in Breezicht, wie wil dat straks nog?

De gemeente Zwolle heeft nu al een financiële reservering genomen voor de schade die de laagvliegroutes naar Lelystad Airport zullen veroorzaken. ‘Er zou een beeld kunnen ontstaan dat je in Stadshagen beter even geen kavel kunt kopen.’ Een motie om financiële consequenties in kaart te brengen haalde het niet, onder andere doordat coalitiepartij GroenLinks tégen stemde.

CDA-fractievoorzitter Jan Nabers ontdekte de financiële reservering in de zogenoemde Meerjarenprognose Vastgoed 2018 (op pagina 86). ‘Dit lijkt een nieuwe en ongewenste ontwikkeling door de laagvliegroutes over Zwolle’, vindt Nabers. Het CDA wilde samen met de SP, PvdA en D66 dat het College de raad vertrouwelijk zou informeren over de te lopen risico’s, en de consequenties daarvan waar het gaat om de impact van de laagvliegroutes op de gemeentelijke financiën.

Risico
Wethouder René de Heer voelde daar niets voor, hoewel hij de financiële reservering bevestigt. ‘Het is heel duidelijk dat we met allerlei dingen rekening houden. Er kan een beeld ontstaan dat je in Stadshagen even beter niet een kavel kunt kopen. Dat risico hebben we neergezet en op waarde geschat.’

GroenLinks steunt motie niet
Uiteindelijk haalde de motie het niet, mede doordat coalitiepartij GroenLinks tégen stemde. Raadslid Norman Finies: ‘Bij het treffen van een voorziening wordt op zich geen schade geleden. Dat gebeurt pas als het risico zich daadwerkelijk manifesteert.’

Wie wil er nog wonen in Breezicht?
De laagvliegroutes naar Lelystad Airport lopen over Stadshagen heen, en dan voornamelijk over de nieuw te bouwen wijk Breezicht. Vliegtuigen dalen daar zelfs tot 900 meter, en dat gaat voor veel herrie zorgen, werd eerder al toegegeven tijdens een verhitte inloopavond in de Nieuwe Buitensociëteit.

Protest Lelystad Airport
Een protest in Park de Wezenlanden tegen Lelystad Airport.
Back to top button