Zwolle heeft slimste binnenstad van Nederland

Zwolle is uit een vergelijking van meer dan vijftig steden uitverkozen tot Slimste Binnenstad 2016.

Dit is een onderscheiding voor steden die door slimme inzet van technologie en het delen van gegevens werken aan bijvoorbeeld de verbetering van de mobiliteit, het duurzaam omgaan met het milieu en het verhogen van de kwaliteit van het leven in de stad.

Zwolle won gisteren in de Jaarbeurs in Utrecht de hoofdprijs in de categorie ‘Slimste Visie 2016’ en liet daarin ‘concurrenten’ in de finale Roosendaal en Enschede achter zich. Volgens wethouder Jan Brink is het een grote blijk van waardering voor de manier waarop in Zwolle de in de stad aanwezige kennis wordt gebundeld en gedeeld. ‘Dit is niet een onderscheiding voor een afzonderlijk slim project, maar voor de visie die we in Zwolle hebben ontwikkeld om de kennis en intelligentie van vele partners te borgen in het beleid; om samen met de stad vorm te geven aan de toekomst van Zwolle.’

Initiatiefrijk Zwolle
Een van de onderdelen waarvoor de jury veel waardering had is bijvoorbeeld het programma Initiatiefrijk Zwolle, bedoeld om burgers en organisaties aan te moedigen om initiatieven ten ontwikkelen die de stad mooier, beter, leuker en socialer te maken. Ook de nieuwe, transparante opzet van de gemeentebegroting oogstte veel lof van de jury.

Extra glans
De titel Slimste Binnenstad heeft volgens Jan Brink extra glans, omdat de eerste selectie is gedaan op basis van een groot aantal objectieve criteria die aangeven in hoeverre een stad zich ‘smart’ mag noemen. Hij nam gisteren de prijs met veel plezier in ontvangst maar onderstreept dat het zeker geen prijs voor de gemeente is. ‘De kern van onze visie is juist dat we kracht willen putten uit de samenwerking met bijvoorbeeld het onderwijs, woningcorporaties en zorginstellingen. Het project WonenWelzijnZorg038 is volgens hem een mooi voorbeeld van zo’n slimme en productieve samenwerking.

De prijs Slimste Binnenstad is een initiatief van Smart Data City; een samenwerkingsverband van bedrijven en netwerkorganisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van steden en de inzet van technologie om steden aantrekkelijker, veiliger en economisch sterker te maken.

Back to top button