Zwolle spoort voor 265.000 euro bijstandfraude op

geld_bijstandsfraudeDe sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft afgelopen kwartaal € 265.517,- aan bijstandsfraude opgespoord.

Van 33 Zwollenaren is de uitkering stopgezet nadat bleek dat zij hun werkelijke woonsituatie niet hadden doorgegeven. Hierdoor hoeft de gemeente maandelijks € 33.192,- minder aan bijstand te verstrekken. Door bestandskoppeling bleek dat verschillende personen inkomsten uit werk niet hadden gemeld. Zij fraudeerden voor € 98.467,-.

Inkomsten verzwegen
Vaak is uitkeringsfraude het gevolg van het niet doorgeven van de werkelijke woonsituatie. Dat bleek ook het geval bij een stel dat op papier beweerde elk op een eigen adres te wonen. In de praktijk bleken de twee echter sinds 2010 samen te wonen. Daarnaast hadden zij inkomsten uit werk verzwegen. Het stel ontving zo ruim € 81.000,- ten onrechte aan bijstand. Dit bedrag wordt van beide personen teruggevorderd.

Uitkering stopgezet
Een vrouw bleek afgelopen jaar te werken in de horeca. Omdat zij inkomsten verzweeg voor de gemeente, ontving zij ten onrechte ruim € 10.000,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd. Ook een man verzweeg dat hij over een inkomen beschikte. Zijn uitkering is stopgezet. Ruim € 38.000,- wordt van hem teruggevorderd.

Back to top button