vrijdag , 1 maart 2024
ZwolleFonds

‘Zwolle stevent af op een economische ramp’

Als er niets wordt gedaan tegen de leegstand in de binnenstad van Zwolle, stevent de stad af op een economische en culturele ramp. Dat stelt Hart voor Zwolle, een comité van bezorgde burgers. Zij zullen vrijdagavond 29 mei een mars door het centrum houden.

Volgens het comité, dat op Facebook al meer dan 500 leden heeft, kraakt de binnenstad van Zwolle onder het gewicht van de leegstand van winkelpanden. ‘De huiskamer van Zwolle is zo niet aantrekkelijk om te bezoeken (winkelen, horeca, cultuur, recreëren). De gemeente is al jaren bezig met dit probleem, maar loopt achter de feiten aan. De plannen die er nu liggen zijn gedateerd, maar worden wel ten uitvoer gebracht. Er ontstaat een onbalans’, schrijft het comité.

Bewustwording
De gevolgen zullen groot zijn, denkt Hart voor Zwolle. ‘Het is tijd om burgers van Zwolle bewust te maken van een ramp die zich kan voltrekken (in economisch en cultureel opzicht). Vanuit deze bewustwording roepen we alle inwoners op zelf een bijdrage te leveren aan het behoud van het centrum en alle (nieuwe) functies die daarbij horen. Vanuit de bewustwording en de bijdragen willen we de gemeente zover zien te krijgen dat de huidige plannen minimaal worden bevroren en dat er een nieuwe (dan wel aangepaste) stadsvisie komt als coproductie. Resultaat moet zijn: trots, draagvlak en hedendaags. Als een aanzet voor nieuwe plannen.’

Warm hart
Margriet Twisterling, voormalig fractievoorzitter van de SP, is een van de initiatiefnemers voor een mars door de stad, op vrijdagavond 29 mei. Die actie moet aandacht vragen voor de leegstand in de binnenstad. Iedereen die Zwolle een warm hart toedraagt, is welkom om mee te lopen, valt op de Facebook-pagina te lezen.

[advpoll id=”10″ title=”Poll” width=”250″]