Zwolle stevent af op referendum over azc

Tijdens de inspraakavond over het asielzoekerscentrum dat in Zwolle moet komen, is vanavond duidelijk geworden dat een aantal bewoners van de Wipstrik, Berkum en Veldhoek vol zullen inzetten op een raadgevend referendum. Het zal een unicum zijn, want er is nog nergens in Nederland een referendum aangevraagd over de komst van een azc.

Een week voordat de gemeenteraad een besluit gaat nemen over het asielzoekerscentrum naast de Isala was er vanavond de laatste kans voor belangstellenden om in te spreken. In een van de gebouwen van Landstede kwamen alle vier de insprekers met forse kritiek over de besluitvorming. Geen van de vier voelde zich gehoord tijdens gesprekken met de gemeente. Tjeerd den Boer liet in zijn bijdrage weten dat hij namens buurtbewoners in de Wipstrik, Berkum en Veldhoek een raadgevend referendum zal aanvragen. De handtekeningen die hij nodig heeft voor de eerste stap (het inleidend verzoek) heeft hij al ruimschoots bij elkaar.

Eisen
Na zijn bijdrage kwam ook meteen de griffier naar Den Boer om kennis te maken en om informatie uit te wisselen. Hij verwachtte geen problemen voor een raadgevend referendum, hoewel het uiteindelijk de gemeenteraad zal zijn die daar goedkeuring aan moet geven. Veel Zwolse raadsfracties lieten vanavond al weten niet in de weg te zullen staan, mochten de bewoners voldoen aan de eisen voor het referendum.

5.500 handtekeningen
Na het inleidend verzoek zullen bewoners ongeveer 5.500 handtekeningen moeten verzamelen om uiteindelijk het referendum te kunnen afdwingen. Daar hebben ze zes weken de tijd voor, vanaf het moment dat de gemeenteraad een besluit neemt over het voorstel van het college over het azc. Dat besluit wordt 19 april genomen. Die handtekeningen moeten allemaal schriftelijk worden opgehaald, zegt de griffier. Online is volgens de referendum verordening van Zwolle geen optie. Dat aantal moet haalbaar kunnen zijn, zegt Bea Noordman, ook een van de insprekers. Zij slaagde er in haar eentje in om 2.000 handtekeningen te verzamelen, in een periode van twee maanden.

Meer dan 30 duizend tegenstemmers
Mochten de initiatiefnemers die handtekeningen ook bij elkaar krijgen zal er in Zwolle een raadgevend referendum over de komst van het asielzoekerscentrum worden gehouden. Maar dan begint de grote opgave voor de bewoners pas echt. Want, in tegenstelling tot het referendum over Oekraïne, moet er dan 30 procent van het totaal aantal kiezers tégen stemmen. Dat zullen er meer dan 30 duizend zijn.

Kijk hier voor het persbericht van de bewoners.

Back to top button