Zwolle stopt proef met registratie kentekens

Zwolle wil dat een project, waarbij op negen locaties zomaar kentekens van auto’s worden geregistreerd, onmiddellijk wordt beëindigd. Wethouder Filip van As: ‘Ik heb de stopknop ingedrukt.’

Het idee om op negen plaatsen in Zwolle en Kampen lukraak kentekens te registreren stuitte eerder op veel ongeloof en verzet. Tussen 22 januari en 22 februari zouden kentekens van automobilisten in Zwolle en Kampen zonder medeweten van de bestuurders worden geregistreerd. De eigenaren krijgen daarna een brief thuis of ze niet willen meewerken met de campagne SpitsBikers. Doel daarvan is meer mensen te stimuleren de fiets te gaan gebruiken en daardoor wegen en routes te ontlasten waar automobilisten regelmatig vertraging hebben.

Wethouder Filip van As moest maandagavond tekst en uitleg geven over het omstreden plan, maar had weinig te vertellen. ‘Ik wist nergens van’, was zijn eerste reactie. ‘Nu heb ik even de stopknop ingedrukt, waardoor er ook geen opnames zullen worden gemaakt en brieven worden gestuurd. Ik ga eerst in overleg met de partners en die informatie stuur ik naar de gemeenteraad. Dan moeten we kijken of we dit soort dingen willen in Zwolle.’

Voor de VVD was dat antwoord te summier. De proef valt immers onder de verantwoordelijkheid van Van As. Raadslid Thom van Campen: ‘Hier is blijkbaar toch blind bestuurlijke goedkeuring voor gegeven. Ik ben blij dat de wethouder een raadsoordeel wenst, maar procedureel is dit vreemd.’ Van As accepteerde de kritiek. ‘Ik ben verantwoordelijk. Ik had dit moeten weten.’

Back to top button