woensdag , 28 februari 2024

Zwolle verbiedt ook dit jaar carbid schieten

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dit jaar opnieuw geen locaties aan te wijzen waar carbid geschoten mag worden. Zwolle ziet vanwege de coronamaatregelen teveel beperkingen om het carbid schieten veilig te laten plaatsvinden.

Loco-burgemeester René de Heer: ‘We begrijpen dat dit een enorme teleurstelling is voor de mensen die elk jaar traditiegetrouw carbidschieten. Tot dit weekend dachten we dat het veilig en verantwoord kon binnen de coronaregels. Nu het kabinet besloten heeft de groepsgrootte bij de jaarwisseling tot maximaal vier personen te beperken, is dat niet mogelijk. In het verleden konden de bezoekersaantallen oplopen tot meer dan 100 mensen op sommige locaties. Daar komt nog bovenop dat er vanwege het vuurwerkverbod mogelijk extra mensen zouden gaan carbidschieten. De drukte op de locaties zou daarmee alleen maar toenemen. Dus we moeten helaas ook dit jaar constateren dat het in Zwolle onmogelijk is om het carbidschieten binnen de coronaregels én op een veilige manier te laten plaatsvinden.”

Vijftien locaties
In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Zwolle staat dat carbidschieten is verboden, behalve op oudejaarsdag op aangewezen locaties. Normaal gesproken wijst de gemeente ongeveer tien tot vijftien locaties aan waar carbid geschoten mag worden. Door dit jaar geen locaties aan te wijzen, is het carbidschieten op oudejaarsdag dus verboden.