Zwolle viert Coming Out Dag

De gemeente Zwolle hangt op vrijdag 10 oktober de regenboogvlag uit om stil te staan bij Coming Out Dag. Dit jaar doet een record aantal gemeenten mee. Naast Zwolle hangen nog 42 andere gemeenten, het ministerie van OCW en Movisie de vlag uit.

Internationale Coming Out Dag is op zaterdag 11 oktober. Deze dag benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Deze actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2014 en #comingoutdag2014. Zwolle vlagt op 10 oktober en sluit hiermee op vrijdag een aantal activiteiten die in het kader van Coming Out Dag worden georganiseerd af.

Activiteiten in Zwolle
In Zwolle staan de gemeente en diverse andere organisaties op een aantal momenten deze week stil bij deze dag. Zo leest wethouder Nelleke Vedelaar op donderdag 9 oktober om 8.30 uur op de Montessorischool in Zwolle – Zuid (Energieweg 9) het boekje Joep van Mark Haayema voor. In het Fraterhuis wordt op vrijdag 10 oktober van 13.30 tot 15.30 uur de film Pride vertoond. Zwolle heeft hiermee de landelijke primeur want de film gaat landelijk op 16 oktober in première. Wethouder Jan Brink sluit de film tussen 15.30 en 16.00 uur feestelijk af. Verder hijst de gemeente op 10 oktober bij het stadhuis, het stadskantoor en aan de Peperbus de regenboogvlag. Het COC Zwolle vlagt op deze dag ook op diverse plekken in de stad.

Waar staat de regenboogvlag voor?
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare aanmoediging van de gemeenten voor LHBT inwoners zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Het hele jaar door
De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijk instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’s te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.

Back to top button