Zwolle wil dementievriendelijke stad worden (en maakt drie belangrijke video’s)

In Zwolle hebben ruim 1.800 mensen dementie en dit aantal loopt op. Een gevolg is dat steeds meer Zwollenaren hiermee te maken krijgen. Zwolle wil juist dáárom een dementievriendelijke stad zijn. ZwolleDoet!, WijZ Welzijn en SamenZwolle werken gezamenlijk aan dit doel. Zij doen dit door burgers, organisaties en bedrijven te stimuleren zich in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Om nog meer bewustzijn te creëren over beginnende dementie én hoe om te gaan als je iemand treft met dementie, zijn er drie video’s ontwikkeld.

Verward gedrag wordt niet altijd opgemerkt als beginnende dementie. Goed om hier wel alert op te zijn. Oplettendheid en even op iemand afstappen kan van grote waarde zijn. Geruststellen, oogcontact maken én meedenken met de persoon kan voor een positieve (veilige) ervaring zorgen.

SamenZwolle heeft in samenwerking met filmmaker Jonathan Mak, WijZ Welzijn en ZwolleDoet! drie video’s ontwikkeld die Zwollenaren bewust gaan maken van dementie in zijn/haar leefomgeving. Zij willen hiermee mensen activeren een helpende hand te bieden als zij iemand treffen met beginnende dementie. Help mee Zwolle dementievriendelijk te maken en deel de video’s met collega’s, vrienden, familie of buurtgenoten.

Meer weten over dementie? Dan is www.samenzwolle.nl/dementievriendelijk dé plek om daar alles over te vinden! Alle (Zwolse) initiatieven, organisaties en andere onderwerpen die met dementie te maken hebben, gebundeld op een pagina. Dementievriendelijke activiteiten en – vrijwilligersvacatures vind je hier ook!

Back to top button