vrijdag , 8 december 2023

Gemeente Zwolle wil geen ballonnen, liever een plant

De gewone ballon zal steeds meer verdwijnen uit het straatbeeld in Zwolle, heeft de gemeente toegezegd na vragen van GroenLinks. Ze willen liever een fleurige plant om feestjes en partijtjes op te vrolijken.

GroenLinks had de gemeente opgeroepen de ballonnen niet meer te gebruiken omdat het schadelijk zou zijn voor de natuur en het milieu. Vogels en andere dieren zouden de resten van de ballonnen opeten, wat slecht is voor hun gezondheid. Ook de overgebleven ballonslierten blijven te lang in de natuur liggen.

In plaats van ballonen zoekt de gemeente bij feestelijkheden nu naar alternatieven zoals lampjes of fleurige planten. GroenLinks had de gemeente ook gevraagd om het gebruik van ballonnen te beperken door er afspraken over vast te leggen in vergunningen voor bijvoorbeeld evenementen. De gemeente heeft aangegeven dat niet te willen vanwege de regeldruk.

Ook individuele ondernemers die evenementen of partijen organiseren, zullen van de gemeente informatie krijgen om de ballon in te ruilen voor andere prullaria.