Zwolle wil HoogOverijssel niet steunen

De gemeente Zwolle wil actiegroep HoogOverijssel niet met 10.000 euro steunen in hun strijd tegen het proces van de vliegroutes over de stad naar Lelystad Airport. Alleen de SP, GroenLinks en Swollwacht stemden vandaag tijdens de begrotingsbehandeling voor.

Na alle fouten die zijn gemaakt in de berekeningen van de vliegroutes over Zwolle naar Lelystad vinden de SP, GroenLinks en Swollwacht dat er eindelijk actie moet komen. Met 10.000 euro wilden zij HoogOverijssel steunen in hun werk. Het hele voorstel was voor de collegepartijen geen optie. Volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Gerdien Rots zou er dan sprake zijn van ‘belangenverstrengeling’. Ook haar eigen wethouder Michiel van Willigen dacht daar zo over. ‘We hebben beiden onze rol. Het is niet goed daar geld tussen te zetten.’

Grote Kerk
Van dat argument snapten de indieners niets. ‘Zie het als een burgerinitiatief dat we steunen’, vindt Swollwacht-fractievoorzitter William Dogger. ‘Als er een miljoen euro naar de Grote Kerk gaat, horen we de ChristenUnie ook niet over belangenverstrengeling.’ Ook SP-fractievoorzitter Brammert Geerling was niet onder de indruk van de argumenten om HoogOverijssel níét te steunen. ‘Wat die mensen doen kost geld, zie dit als een soort aanjaag subsidie. Dat doen we met zoveel dingen. Waarom is dit voor u opeens anders?’

PvdA ook tegen
De SP, GroenLinks en Swollwacht kregen het pact van het college niet uit elkaar. Ook de PvdA stemde tegen het verzoek, terwijl de PvdA-fractie in de Provinciale Staten eerder deze week nog vóór financiële steun aan HoogOverijssel was. Ook toen haalde het voorstel het overigens niet.

‘Pokke-herrie’
In de plannen voor de aanvliegroutes naar Lelystad Airport komen vliegtuigen straks op 900 meter boven Zwolle te vliegen. Tijdens een verhitte informatieavond in de Nieuwe Buitensociëteit werd er door kenners al gezegd dat dit voor een ‘pokkie-herrie’ zal zorgen.

‘Hoe is het mogelijk?’
In een eerder stadium wilde wethouder Van Willigen HoogOverijssel ook niet steunen toen zij grote vraagtekens plaatsten over de Milieu Effect Rapportage (MER) die onvolledig zou zijn. ‘Wij kiezen als het over de MER gaat een andere route dan HoogOverijssel’, zei hij toen. Niet veel later kreeg HoogOverijssel echter gelijk over de onvolkomenheden van de MER. ‘Toen ik dat hoorde dacht ik: hoe is het mogelijk’, zei Van Willigen vandaag tijdens het debat.

Back to top button