Een meerderheid van de Zwolse politiek wil dat er een onderzoek komt naar een ‘journalistenfonds’. Daarmee zouden journalisten in de stad met gemeenschapsgeld producties kunnen maken.
Volgens de indieners moet zo’n fonds weerwoord bieden om de verschraling in de lokale media tegen te gaan. ‘Een goed functionerende democratie heeft kritische en goed geïnformeerde burgers nodig. Een pluriform en onafhankelijk mediastelsel is daar onmisbaar in. Journalisten die (betaalde) tijd hebben om dieper onderzoek te doen en in te gaan op beleid en politieke keuzes en de effecten daarvan op de samenleving zijn ontzettend belangrijk’, vindt D66.
Onafhankelijk
Swollwacht en de SP zijn tegen het idee. William Dogger (Swollwacht): ‘Moet je dit willen als gemeente? Journalistiek is een van de onafhankelijke pijlers van de democratie. Hoe onafhankelijk wordt dit straks? Bovendien vinden wij het aanbod en kwaliteit van media in Zwolle voldoen.’ Brammert Geerling (SP) was het daarmee eens: ‘Wat gebeurt er straks als een partij een beroep doet op dat fonds om onderzoek te doen naar een bepaalde politieke partij?’
Commissie
Volgens Sonja Paauw (D66) zal er een onafhankelijke commissie komen die de aanvragen toetst. Gerdien Rots (ChristenUnie) wees ook op de mogelijkheid dat particulieren geld in het fonds stoppen. Ook de VVD stemde voor het idee, met uitzondering van raadslid Gerrit van der Kooy, de enige journalist in de gemeenteraad.
ZwolleNu
De huidige lokale mediabedrijven zullen worden geraadpleegd om over het idee van een journalistenfonds mee te praten. Stephan Wageman, uitgever van ZwolleNu, is met zijn redactie sceptisch over het idee. ‘Het riekt er meer naar dat dit ter bestrijding van de huidige media is dan ter ondersteuning. Het kan niet zo zijn dat er straks met gemeenschapsgeld allerlei ronkende verhalen over het openbaar bestuur worden geschreven. Of je krijgt straks weer allerlei subsidiegelden die producties zoals Zowell Magazine gaan financieren in combinatie met vertelavonden in de stad. Veel beter zou het zijn om bij de licentie voor de lokale omroep alle partijen bij elkaar te zetten en tot een nieuw mediabedrijf in Zwolle te komen, waarin iedereen een rol krijgt. Zó versterk je de lokale media kwalitatief, zonder dat het ten koste gaat van heel veel extra belastinggeld.’
250.000 euro
Het idee voor een journalistenfonds komt van de gemeente Leiden, waar de gemeenteraad er 250.000 euro voor uittrekt.