Zwolle wil parkeertarieven fors verhogen, tot 20 procent

Het College wil de parkeertarieven fors verhogen in Zwolle. Voor de goedkoopste plekken in de stad – zone 3 – is de bezoeker 20 procent méér kwijt. Ook wil het stadsbestuur de toeristenbelasting met liefst 233% verhogen.

De plannen staan in de zogenoemde Perspectiefnota, waarin het College (VVD, ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht) de financiële consequenties voor haar plannen ontvouwd.

Bij de begroting van 2019 was nog afgesproken om de verhoging van de parkeertarieven door te schuiven. Nu wil het College vanaf 2020 de inflatie van de afgelopen vier jaar doorvoeren. Daar bovenop komt een verhoging van de parkeertarieven, waardoor er 385.000 euro extra inkomsten ontstaan.

De parkeertarieven gaan allemaal met 0,20 cent per uur omhoog. Dat betekent het volgende:

  • zone 3, van 1 euro per uur naar 1,20 euro. Stijging van 20%
  • zone 2, van 1,80 euro per uur naar 2 euro. Stijging van 11%
  • zone 1, van 2,80 euro per uur naar 3 euro. Stijging van 7%
Behalve de parkeertarieven gaat ook de toeristenbelasting omhoog. Nu gaat het nog om 0,60 cent per persoon per nacht, dat wordt straks 2,00 euro per persoon per nacht. Een stijging van 233%.

De verhogingen komen net op een moment dat Zwolle is gedaald bij de Atlas van Gemeenten, een soort ranglijst voor grote steden. Zwolle gleed af naar de 18e plek.

Bekijk hier alle plannen in de complete Perspectienota.

Back to top button