zaterdag , 2 maart 2024
Roze Zaterdag Zwolle

Zwolle wil Roze Zaterdag in 2020 organiseren

De gemeente Zwolle wil proberen om Roze Zaterdag in 2020 naar de stad te halen. Er wordt 40.000 euro beschikbaar gesteld.

Eind juni wordt jaarlijks de Roze Zaterdag gehouden, met als doel het begrip omtrent homo’s, lesbisch, biseksuelen en transgenders (LHBT) te vergroten. Het bestuur van Stichting Roze Zaterdagen bepaalt twee jaar vooruit in welke stad de Roze Zaterdag gehouden gaat worden. De gemeente Zwolle wil proberen om het festijn in 2020 naar de stad te halen. Voor 1 mei zal duidelijk worden welke stad in Nederland Roze Zaterdag in 2020 mag organiseren.

Kosten
In de begroting van de initiatiefnemers van Roze Zaterdag wordt een indicatief bedrag van 40.000 euro gevraagd aan de gemeente Zwolle. Het totaal begrote bedrag ligt rond de 239.000 euro. De intentie is om overige kosten te dekken vanuit sponsoring van instellingen en organisaties, horeca, bedrijfsleven, Provincie en regiogemeenten. De initiatiefnemers zijn in gesprek met deze partijen.

Activiteiten in Zwolle
De intentie is om onderstaande activiteiten uit te voeren gedurende de week voorafgaand en
tijdens Roze Zaterdag:

– Pink Parade (Botenparade) waarin op informatieve en feestelijke manier aandacht gevraagd
wordt voor meer respect en begrip voor LHBT’ers in de regio.
– Pink Pride Party waarin diverisiteit op feestelijke wijze gevierd wordt.
– Pride Week, met daarin verschillende exposities en voorstellingen, een roze kerkdienst,
informatieavonden en (buiten)films – allen met een accent op LHBT.
– Pink Pride Camping in Park de Weezenlanden

Zwolle is al eerder kandidaat geweest voor Roze Zaterdag: in 1990 kleurde Zwolle roze, met als thema ‘Gewoon Trots’, evenals in 2006 met het thema ‘You’re Welcome’.