vrijdag , 9 juni 2023
Foto: Frank van Hienen

Zwolle wil Zwarte Piet afschaffen

De zomer moet nog beginnen, maar de gemeente Zwolle heeft besloten dat de stad tijdens het Sinterklaasfeest afscheid gaat nemen van de traditionele Zwarte Piet. Dat blijkt uit gesprekken die burgemeester Henk Jan Meijer heeft gehad met een groep demonstranten.

In 2019 zal Zwolle al overstappen naar ‘een significant aandeel roetveegpieten’ bij de intocht. Het maakt onderdeel uit van een geleidelijke verandering van traditionele pieten naar roetveegpieten tijdens de intocht van Sinterklaas in Zwolle, schrijft het College.

Vorig jaar waren er spanningen bij de intocht van Sinterklaas toen een groep demonstranten tégen Zwarte Piet in actie wilde komen. Die demonstratie werd uiteindelijk afgelast wegens bedreigingen.

‘Op basis van een analyse van de intocht van afgelopen jaar en de landelijke ontwikkelingen rondom de intocht van Sinterklaas zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd tussen de organisatie van de Zwolse intocht (Stichting Evenementen Zwolle, SEZ) en vertegenwoordigers van de lokale en landelijke demonstranten’, schrijft het College.
‘Het gesprek tussen de organisatie van de Sinterklaasintocht en de demonstranten verliep open en constructief. In dat gesprek bleek bij alle gespreksdeelnemers dat er, naast de gedeelde inzet voor een veilige intocht, draagvlak is voor geleidelijke verandering van traditionele pieten naar roetveegpieten. SEZ wil daarom in 2019 beginnen met een significant aandeel roetveegpieten bij de intocht. Hoe de optocht in de eerstvolgende en de daaropvolgende edities precies vorm zal krijgen wordt de komende periode verder uitgewerkt. Een evaluatie van de intocht in december 2019 maakt onderdeel uit van het proces om ook voor 2020 een veilige en leuke intocht te houden.’

21 reacties

 1. Zwolle maakt het steeds gekker ..er is al niet zoveel te doen en dan ook nog zwarte pieten afschaffen ..iets wat bij onze traditie hoort .en ook nog voor kleine kinderen die een leuk feest hebben 1 x per jaar ZWOLLE schaam jullie diep ..dit is in en in triest !!

 2. Herman R Schippers

  Dat klopt als n zwetende vinger! Want dat = dit geneuzel. Ik vertrek toch uit Zwolle, want ben dit Amstelredamse gedoe echt beu!

 3. UBAA Royalbiker

  Ongehoord dat mensen Zwarte piet niet willen ik ben al vanaf 1967 opgetreden in Rotterdam en nu anno 2019 nog steeds actief in mijn woonplaats waar ik nu woon. en nog met net zoveel plezier ieder jaar weer bij de intocht ook met huis bezoeken waar ik geliefd ben. Als Coole Piet

 4. Bert van Zantwijk

  De burgemeester heeft een gesprek gehad met een groep demonstranten. Waarom alleen met demonstranten? Dit riekt naar vooringenomenheid.
  Misschien kan de burgemeester zich nog even verdiepen in de geschiedenis van Zwarte Piet door ook met geschiedkundigen en folkloristen te praten. Hoor en wederhoor.

  De zwarte kleur van zwarte Piet heeft helemaal niets met een huidskleur te maken en heeft geen enkele relatie met racisme! Zij die bij het zien van Zwarte Piet direct aan racisme denken, zijn degenen die in huidskleuren denken en zijn dus de werkelijke racisten.

  Hier staat een artikel waarin wordt uitgelegd waarom Zwarte Piet nu eigenlijk zwart is: https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/. Eigenlijk zou dit verplicht leesvoer moeten zijn voor burgemeester Henk Jan Meijer.

  • Alsof Bert van Zantwijk niet vooringenomen is. Kletskoek. Er werd al 400 jaar Sinterklaas gevierd voor Piet bedacht werd, dat is de traditie!

   • Hij is wel vooringenomen. Waren twee gesprekspartners. Die stichting en de tegenstanders. De voorstanders worden niet gehoord. Maar zijn we gewend. Wij mogen niet discrimineren maar wel gediscrimineerd worden !

   • Zwarte Piet is ouder dan de Sinterklaasviering, F. de Wit. Ik denk dat jij je ook nog maar eens moet gaan inlezen.

    • Arie van der Boon

     Wat een slap gedoe. Echt vanuit de linkse hoek. Zwak Nederland. Zonder N. Buitenlanders bepalen onze cultuur, en nemen het af. Een ander land stoort zich hier niet aan Ik voel me een vreemdeling in eigen land.

 5. Dit is een goed moment voor onze nieuwe burgervader om te laten zien dat hij de burgerschap zeker waard is.. Hij moet deze onzin en al dat gespuis dat zich erachter schuilt duidelijk laten weten dat de traditie is en blijft altijd en daar kom je niet aan! Dan is hij een echte burgervader !

  Dan even voor de mensen die zeggen dat het racisme is , jullie hebben geen idee wat echte racisme is als jullie zo je zelf en al dat meute die zich ermee bemoeit willen bewijzen dat jullie tegen racisme zijn ga dan naar wat landen waar dat echt erg is en zet je in daarvoor, maar ik weet zeker dat jullie daar keihard aangepakt worden door de lokale autoriteiten en in de cel gegooid worden en mogen jullie nog van geluk spreken als jullie eruit komen.. Maar hier in dit landje kan ieder idiot gaan roepen wat hij of zij wilt en dan nog nationale traditie naar de klote helpen en het is ongelofelijk dat het zomaar kan…
  Schandalig!

 6. Wat jullie al zeggen een traditionele traditie, de mensen heb ze zich gewoon aan te passen aan o ns stukje cultuur wat wij al jaren vieren en als ze er last van hebben gana ze toch lekker weg ajuu

 7. Werkelijk onbegrijpelijk hoe onze cultuur bij het grofvuil wordt gezet. Bukken en buigen voor een groep beroeps gekwetsten die met aanvoering van drogredenen een traditie om zeep wensen te helpen. Hierbij braaf geholpen door de politiek die, in strijd met eerdere uitspraken van nota bene onze minister president, het volk het helemaal niet zelf laten uitmaken. Zij die niet mee wensen te gaan in de deugfetish van zichzelf benoemd goedmensen, worden met het grootste gemak uitgemaakt voor populist of erger. Ongehoord.
  Wilt u weten hoe het echt zit met onze Sinterklaastraditie laat u dan geen leugens aanpraten maar informeer u dan goed. De documentaire zwarte sinterklazen, gestoeld op onafhankelijk onderzoek, legt het u knip en klaar uit. Een link: https://www.youtube.com/watch?v=LK3t2nO4TBo

 8. Beweging in de goede richting… Het kan mij niet snel genoeg gaan. Ik zal trots zijn op Zwolle als de roetveegpiet wordt omarmd!

  • Weer weet een kleine actiegroep het plezier van de grote meerderheid te vergallen. Wat de politiek vergeet is dat deze groepen het hierbij niet zullen laten. Ze gaan net zo lang door tot het feest onmogelijk wordt. Moeten maar een eigen intocht organiseren.

   • Gewoon zwichten weer voor terreur dus. En zogenaamd een open en constructief gesprek Ja op wiens voorwaarden wie gaven de eisen en wilden ook niets anders ? Anders gaan ze heel hard huilen, zijn ze zo zielig, worden ze toch zo vreselijk gediscrimineerd ( wanneer niet trouwens, worden ze toch altijd ?? )

    Dus lopen demonstreren bij feestende kinderen door dit soort groepen wordt nog beloond ook . Zullen we dat als blanken eens bij hun feesten doen , kijken wat ze daar van vinden, hun kinderen uitschelden en belachelijk maken, aan het huilen brengen, enz.enz.

    Maar dat mag allemaal in dit linkse k.tland want dat is het geworden, waarna dat soort partijen nog niet begrijpen waarom de PVV en de FvD zoveel scoren, want dan ligt het ook weer aan hen die daarop stemmen en nooit aan henzelf

    Zou je als blanke eens moeten flikken maar blijkbaar is het soms wel handig om een ander kleurtje te hebben en dan heel hard “racisme te roepen. Krijg je blijkbaar direkt je zin

    Waarna ze hopen dat ze daarna meer worden geaccepteerd dan, hahaha, werkt toch alleen maar averechts dan ? Krijg je toch racisme en meer afkeer tegen hen , en wiens schuld is dat dan weer ? Weer van die andere en niet van henzelf, van dat onaangepaste soort volk ? Die zelf niets anders willen horen dan hoe fout dat volk hier ook is als zij hun zin niet krijgen ?

    Waarom wonen ze hier eigenlijk als het allemaal zo slecht hier is dan ?
    Vertrek toch aub als je je niet wil aanpassen en alleen maar eisen kan lopen stellen !! Rot gewoon op, hoor je hier net en heb je niets hier te zoeken !!

    Wegwezen, en dan heb ik het over deze dan, niet over hen die er geen moeite mee hebben, en door hen juist weer als verraders en blankenheulers worden gezien. De goeden onder hen. .Die wel deugen en zich wel gewoon aanpassen en niet zo moeilijk lopen te doen

    Zij duidelijk niet. Met succes dus blijkbaar weer !! En ook elke keer maar weer !!

    En intussen gaat ons land steeds meer naar de knoppen maar dat zullen die linkse gutmenschen geen lor kunnen interesseren met hun “iedereen is zielig en hebben we medelijden mee” – obsessie !!

 9. Fija van de water

  Zo brokkelt onze cultuur langzaam maar zeker af..weg met Nederland

 10. Hoe kan dit gebeuren was altijd trots op Zwolle maar om dit te doen zeggen jullie dat het Nederlandse cultuur niet belangrijk is! Ik snap dit echt niet, wou zelf graag eens mee doen met jullie optocht. helaas Moet ik mijn droom nu moeten laten varen! Pff zo jammer!

  • Marian middelveld

   Zwichten voor geweld en demonstratie door een kleine groep mensen is een uitnodiging voor elke anders denkende groep met deze middelen zijn zin door te gaan drijven en z’n wil op te leggen aan de meerderheid.
   Is dit democratie?, aanhoren, de rug recht houden en uitleggen hoe onze cultuur is aan de demonstranten!

 11. Belachelijk .Dat noemt men democratie.3 procent van bevolking is tegen en dan krijg je dit.Rechtsstaat nederland

  • De bijna ex burgemeester moet voor zijn afscheid nog even wat punten scoren. De meerderheid is voor zwarte Piet en dat kleine beetje raddraaiers is tegen. Wat doen we afschaffen. Daag democratie .BELACHELIJK.

  • Kom lekker naar Staphorst ALLEEN ZWARTE PIETEN.