Zwolle zakt op ranglijst beste woongemeenten naar plek 96

Zwolle is op de jaarlijkse ranglijst van beste woongemeentes in Nederland gezakt van plek 88 naar plek 96. Rondom het Engelse Werk is de beste plek om te wonen, Stadshagen-Noord is volgens de onderzoekers de slechtste plek.

Ieder jaar onderzoekt Elsevier Weekblad in samenwerking met Bureau Louter de beste woongemeenten van Nederland. Voor het eerst wordt er nu ook op postcodeniveau gekeken. Daaruit blijkt dat Stadshagen-Noord (postcode 8044) de minst goede wijk is om in Zwolle te wonen, postcode 8019 (Engelse Werk – Katerveer) juist de beste wijk. Vooral op veiligheid, overlast en rust en ruimte scoort Zwolle slecht, onderwijs en winkels zijnĀ  dik in orde.

Vorig jaar stond Zwolle nog op plek 88 in de jaarlijkse ranglijst van Elsevier en Bureau Louter. Rozendaal is volgens het onderzoek de beste gemeente in Nederland om te wonen, gevolgd door Laren, Heemstede, Bloemendaal en Wassenaar.

Veiligheid
Elsevier Weekblad en Bureau Louter vergelijken een gemeente met alle andere 354 gemeenten op 97 punten. De scores zijn verdeeld over elf onderdelen: onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte en bereikbaarheid. In dit overzicht staan de scores op de elf onderdelen onder elkaar. Hoe scoort de gemeente ten opzichte van de andere gemeenten? De positie van de gemeente op de ranglijst is gebaseerd op alle onderliggende indicatoren, met uitzondering van het inwonertal.

Back to top button