‘Zwollenaren gaan afval straks door wc spoelen’

Het nieuwe afvalplan van D66-wethouder Paul Guldemond kan nog steeds op weinig bijval rekenen. Zelfs inwoners die nú al hun afval goed scheiden zijn woedend. ‘We spoelen het straks door de wc.’

Het nieuwe afvalplan dat in Zwolle per 1 januari 2023 van kracht is krijgt nu ook zakken van kritiek van mensen die hun afval al goed scheiden. Vlak vóór het kerstreces van de Zwolse politiek waren er opnieuw stadgenoten in de pen geklommen om hun weerzin te uiten. Deze Zwollenaar begrijpt niets van het plan en legt in een mail uit waarom het oneerlijk is. ‘Ik betaal graag voor de kosten die er zijn voor het centraal verwerken van mijn afval. Het probleem is dat er in het besluit geen relatie is tussen de werkelijke kosten die de ROVA voor mij maakt en de berekening van kosten aan mij. Wanneer ik de containerklep vijf keer open en weer sluit in plaats van één keer, kost dat de ROVA helemaal niets extra. De variabele kosten van de ROVA ontstaan op basis van de hoevéélheid afval die ik aanbied. Maar het gewicht of volume van mijn afval is niet de basis waarop ik word afgerekend. Dit maakt het een onredelijk besluit.’

De briefschrijver ziet het nieuwe afvalplan (Diftar) van Guldemond ‘als een inbreuk op de kwaliteit van mijn persoonlijke leven’. Hij legt uit. ‘Ik voel mij ten onrechte gewantrouwd in mijn verantwoordelijkheidsbesef voor het scheiden en beperken van mijn afval. Met het besluit stimuleert u niet tot meer verantwoordelijkheidsbesef voor het eigen afval, maar speelt u uzelf als gemeentelijk bestuur, en mij als inwoner tegen elkaar uit. Ik zorg ervoor dat het maar kleine beetjes restafval zijn, waarvoor ik de containerklep open. Wat ik terugkrijg is dat ik daarvoor onevenredig veel moet gaan betalen. Een alternatief wordt dat ik gedurende zo’n drie tot vier weken mijn restafval thuis moet gaan opsparen, totdat ik een beter gevulde lading voor de containerklep heb. Met als gevolg voor mij thuis: stankoverlast en het risico op ongedierte. Is dat wat u wilt?’

Afval door wc spoelen
De Zwollenaar voorspelt al wat er gaat gebeuren. ‘Het besluit nodigt uit tot het omzeilen van de afvalcontainer middels slechte alternatieven. Restafval door de wc spoelen of dumpen op plaatsen waar het niet thuishoort. Daarop moeten acteren als handhaver gaat gemeenschapsgeld kosten en zal ook de ‘kostenbesparing’ als beoogd doel van uw besluit, ondermijnen.’

Eén zak per jaar weggooien
Eerder was er ook al veel kritiek vanuit de stad op het nieuwe afvalplan. De politiek beloofde voorheen dat inwoners beloond zouden worden als zij goed hun afval zouden scheiden. Dat is nu niet meer het geval. Zo mogen alleenstaande Zwollenaren slechts één zak restafval per jaar weggooien. Is dat meer? Dan volgt een boete.

Back to top button