zaterdag , 2 maart 2024

Zwollenaren helpen elkaar in de coronacrisis, ‘ik ben gek op honden, ik was meteen enthousiast’

Tijdens de coronacrisis staan veel vrijwilligers in Zwolle op om een ander te helpen. In een serie artikelen spreken we hen: de stille krachten in de stad die belangeloos voor anderen klaar staan. In deze achtste aflevering: Kelly Bijvank, die Jacqueline Velthuis helpt met het uitlaten van haar hondje.

Tekst: Erik Riemens

Kelly (links), Qiyana en Jacqueline.

Kelly Bijvank werkt als marketing- en communicatiemedewerker bij SamenZwolle en bekijkt alle nieuwe oproepen met een hulpvraag. Eentje daarvan trok vorig jaar meteen haar aandacht. Een aanvraag van de JP van den Bent begeleider van Jacqueline Velthuis uit Zwolle.

Witte keeshondje
Ze zocht iemand die haar witte keeshondje Qiyana een keer per week een uur wilde uitlaten. Oftewel een flinke wandeling, zodat de hond haar energie kwijt kon. Kort en dagelijks een paar keer naar buiten lukt Jacqueline nog wel, maar meer en verder niet vanwege wat lichamelijke klachten. ‘Het is zo leuk dat de hond zo blij is.’

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]‘Toen ik de oproep zag, was ik meteen enthousiast. Ik ben gek op honden en ben er ook mee opgegroeid.’[/perfectpullquote]

‘Toen ik de oproep zag, was ik meteen enthousiast’, aldus Kelly. ‘Ik ben gek op honden en ben er ook mee opgegroeid. Ik heb een fulltimebaan, maar doordat het één keer in de week is, kan ik het prima combineren. Het mooie van deze aanvraag is, dat het heel flexibel is. We hadden vorig jaar een kennismaking met zijn drieën. Jacqueline, ik en de hond natuurlijk, want het moest uiteraard wel klikken. En dat was het geval.’

Holtenbroek
‘Nu wandel ik iedere week een lang stuk met haar. Zelf woon ik nog niet zo lang in Zwolle. Jacqueline woont in Holtenbroek, ik in Dieze. Ik kies iedere keer een andere route. Zo leer ik de stad zelf ook steeds beter kennen en ontdekken.’

‘Qiyana kent mij inmiddels ook heel goed en is helemaal blij en kwispelt als ik kom. Ze was in het begin nog een beetje bang en durfde nog niet zoveel. Maar nu springt ze in plassen, doet van alles en wordt vaak heel vies. Dat is zo leuk om te zien.’

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]‘Ze was in het begin nog een beetje bang en durfde nog niet zoveel. Maar nu springt ze in plassen, doet van alles en wordt vaak heel vies. Dat is zo leuk om te zien.’[/perfectpullquote]

‘In het weekend of aan het begin van de week, app ik Jacqueline om te vragen wanneer het uitkomt’, vervolgt Kelly. ‘Daardoor kan ik elke week. Het is heel gezellig, leuk en het is maar een uurtje per week hè. En wat ik vooral heel fijn vind, is dat Jacqueline in dat uurtje dat ik Qiyana uitlaat even rustig tijd voor haarzelf heeft.’ Jacqueline: ‘Ik vind het ook heel gezellig en wat ik verder zo leuk vind is dat Qiyana zo blij is als Kelly komt. Eerst had iemand anders zich aangemeld, maar die bleek helaas toch niet zoveel tijd te hebben. Daarna kwam Kelly een keer kennismaken en dat ging meteen heel goed.’

Veel energie
‘Qiyana is op 1 mei 2019 geboren en ik heb haar nu sinds de zomer van dat jaar. Ze heeft een beetje veel energie, dus een lange wandeling doet haar goed. Ook daarna zit ze vaak nog vol met energie, maar soms is ze ook wel rustiger en wat moe. En ze wordt inderdaad weleens vies, maar dat geeft allemaal niets. De hond is blij, Kelly vindt het leuk, dus dan ben ik ook blij.’

Heeft u zelf hulp nodig of wilt u anderen in de stad helpen? Meld u dan aan bij SamenZwolle.