donderdag , 18 augustus 2022
Afbeelding van analogicus via Pixabay

Zwollenaren met e-bike kunnen straks wellicht op cursus

Het College heeft positief gereageerd op een voorstel van het CDA om cursussen te organiseren voor Zwollenaren met een e-bike.

De verkoop van e-bikes schiet ook in Zwolle omhoog. Het groeiende gebruik brengt echter ook problemen met zich mee, schrijft de CDA-fractie. ‘Zo gaat de algemene verkeersveiligheid al jaren achteruit waarbij de fiets en specifiek de e-bike als veroorzaker wordt gezien. Wanneer er een ongeluk is met een e-bike is deze, vanwege de hogere snelheid, vaak ernstiger dan een ongeluk met een normale fiets’, aldus CDA-raadslid Arjan Spaans.

Gratis
Om gratis cursussen voor e-bikes te geven moet de gemeente Zwolle een subsidie aanvragen bij de provincie. De deadline voor dergelijke subsidies is voor komend jaar verstreken, maar het College vindt het geen bezwaar om in de volgende ronde wél de gang naar het Provinciehuis te maken. ‘Voor 2021 zijn wij bereid om een aantal dagen e-bike cursus aan te vragen. Een dergelijke e-bike cursus sluit namelijk wel aan bij onze focus waarbij we aandacht willen geven aan kwetsbare verkeersdeelnemers zoals ouderen en fietsers.’

Animo
Voorwaarde is wel dat er animo voor de cursussen is. De afgelopen jaren bestond de mogelijkheid al om via subsidies trainingen voor kwetsbare groepen op de e-bike te organiseren. Die gingen echter niet door, omdat er weinig tot geen interesse was. ‘Wellicht is er in Zwolle in de afgelopen jaren weer meer animo en behoefte onder inwoners ontstaan om deel te nemen aan zo’n cursus’, aldus het College.