‘Zwollenaren met e-bike moeten gratis fietscursus krijgen’

Het CDA wil dat Zwollenaren die in het bezit zijn van een e-bike fietsles moeten krijgen. De gemeente zou die cursussen gratis moeten aanbieden.

De verkoop van e-bikes schiet ook in Zwolle omhoog.┬áHet groeiende gebruik brengt echter ook problemen met zich mee, schrijft de CDA-fractie. ‘Zo gaat de algemene verkeersveiligheid al jaren achteruit waarbij de fiets en specifiek de e-bike als veroorzaker wordt gezien. Wanneer er een ongeluk is met een e-bike is deze, vanwege de hogere snelheid, vaak ernstiger dan een ongeluk met een normale fiets’, aldus CDA-raadslid Arjan Spaans.

Minder zichtbaar
Elders in het land worden al cursussen aangeboden voor fietsles op de e-bike. Het CDA wil dat de gemeente Zwolle die gratis gaat aanbieden. Spaans: ‘Voor het fietsen met een e-bike heb je geen speciaal rijbewijs nodig. Toch is het rijden met een e-bike anders dan met een gewone fiets en dit beseffen de bestuurders vaak niet. Door de hoge snelheid ben je minder zichtbaar voor overig verkeer, heeft de bestuurder minder tijd om verkeerssituaties te overzien en het zwaartepunt van de e-bike ligt ergens anders waardoor bochten maken en het op- en afstappen anders gaat. Door landelijke en regionale partijen worden fietscursussen aangeboden en ook specifiek voor e-bike bestuurders. Deze cursussen kosten echter vaak geld voor de deelnemer en werpt daarom een drempel op om je aan te melden.’

Back to top button