zondag , 25 februari 2024

Zwols autobedrijf Koops failliet, 1.000 werknemers vrezen voor hun baan

Het Zwolse autobedrijf Koops is failliet verklaard. Bij de onderneming werken ongeveer 1.000 mensen die waarschijnlijk allemaal hun baan zullen verliezen.

Vrijwel niets wilden de personeelsleden van het Zwolse autobedrijf Koops zeggen in het weekend, geschrokken van het keiharde nieuws dat hen werd medegedeeld. Mensen die al meer dan veertig jaar voor het bedrijf werkten zijn van het ene op het andere moment hun baan kwijt. Meer dan duizend werknemers zitten de komende dagen gespannen thuis, in afwachting op het finale bericht dat hen boven het hoofd hangt.

Koops is een van de grotere autobedrijven van Nederland. Bijna alle onderdelen van de onderneming zijn failliet verklaard. Eerder vroeg het bedrijf al uitstel van betaling aan. Koops heeft ongeveer 70 verkoop- en servicepunten waaronder een dertigtal Fiat-garages. Ook is het dealer van Alfa Romeo, Ford, Kia, Volvo, Nissan en Mitsubishi.

De curatoren zijn nog met andere autodealer in gesprek over een overname. In 2012 was de omzet van het bedrijf nog ongeveer een half miljard euro.

Oorzaken faillissement Koops

De oorzaken van het faillisement zijn talrijk. De vestigingen verkopen slecht, zo’n 213 auto’s gemiddeld. Dan is er binnen het familiebedrijf weinig tot geen visie geweest, is er slecht geanticipeerd op gedane fusies, verkoopt Koops te veel verschillende merken, daalt de autoverkoop door de crisis, is er weinig vraag naar vrachtwagens die Koops ook verkoopt en eisen automerken steeds hardere afnameverplichtingen.
Ook voor klanten komt het nieuws hard aan. Kopers die al wel een betaing hebben gedaan voor een nieuwe auto, maar het voertuig nog niet op naam hebben staan, zijn straks hun geld kwijt.