Zwols brugwachtershuisje Schoenkuipenbrug in de schijnwerpers

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes zal het huisje bij de Schoenkuipenbrug in de spotlights worden gezet als onderdeel van het poëtische lichtkunstproject SPOT ON!.

Het project vestigt de aandacht op de betekenis en waarde van deze huisjes waarvan er steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen. Het centrale onderdeel van SPOT ON! is dat elk brugwachtershuisje wordt voorzien van een lichtkunstwerk waarin één dichtregel uit het gedicht centraal staat dat door de Zwolse stadsdichter Sarah Lucassen voor de het huisje bij de Schoenkuipenbrug is geschreven. Op vrijdag 11 november om 07.30 uur zal wethouder Monique Schuttenbeld het lichtkunstwerk onthullen. Het brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug is gedurende de wintermaanden in de avonduren en vroege ochtend verlicht.

Stadsdichter Sarah Lucassen schreef de dichtregel. Zij liet zich inspireren door de woorden waarmee omwonenden en voorbijgangers hun persoonlijke betekenis van het brugwachtershuisje omschreven. Het brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug werd onder andere getypeerd met woorden als ‘boten, zomer, guldens, trots!, nostalgie, balen – klomp valt van de hengel!’. Het gedicht sluit aan bij de betekenis en belevenis dat het huisje voor mensen heeft.

 

Back to top button