donderdag , 30 november 2023
Janine Stougie en Walter Devenijns uit Assendorp.

Zwols duo trekt maanden door Spanje voor nieuwe reisgids

Twee van de grootste Spanje-kenners van het land wonen in Zwolle. Althans, de helft van het jaar. De andere helft zijn Walter Devenijns en Janine Stougie uit Assendorp op zoek naar sprankelende reisverhalen en nuttige tips die zelden voorkomen in de reguliere gidsen over Spanje.

Net als Sinterklaas brengen de Zwolse schrijvers Walter Devenijns en Janine Stougie cadeautjes mee uit Spanje. Ze verplaatsen zich echter niet per stoomboot, maar iets moderner met een camper (kijk hier voor hun avonturen), maar net als Sint zijn ze inmiddels ook weer terug op Nederlandse bodem. Ze hebben het afgelopen jaar in Zuid-Spanje gewerkt aan hun nieuwste digitale reisgidsen. Zowel Costa de la Luz Noord als Doñana is inmiddels in de Apple Book Store te krijgen.

Werelderfgoed Doñana
Het meest trots is het Zwolse duo op de zeer uitgebreide verkenning van Werelderfgoed Doñana. ‘We durven wel te zeggen ongeëvenaard uitgebreid, want nergens in het Nederlands taalgebied zul je meer tekst en beeld vinden over dit bijzondere natuurpark. We nemen de lezer mee op visite bij de met uitsterven bedreigde lynx. We gaan op bezoek bij de grootste broedkamer van Europa van ooievaars en we laten mensen meereizen met een bussafari door het hart van dit Parque Nacional’, vertelt oud Zwolse Courant-journaliste Janine Stougie.

Prachtige illustraties
De e-reisgidsen worden trouwens gelardeerd met honderden prachtige illustraties en tientallen kaarten. ‘Het zijn zowel kijk- als leesboeken’, benadrukt Stougie. ‘Voor de vele Sevilla-gangers is het misschien leuk om te weten dat de eerste uitlopers van Doñana op nog geen 25 kilometer van de toeristische stad liggen. Het is niet voor niets dat veel Sevillianen er in de weekeinden naar toegaan.’

Bedevaartsoord
Naast natuur is er uitgebreide aandacht voor bedevaartsoord El Rocío, de Columbussteden, Palos de la Frontera en Moguer, en het bij zonaanbidders en golfliefhebbers bekende Islantilla met de steden Ayamonte en Isla Cristina. In totaal zijn 26 steden en dorpen bezocht. ‘We hebben maanden door het honderd kilometer lange kustgebied tussen Doñana en de Portugese grens rondgetrokken. Meestal verplaatsten we ons per fiets of wandelend, omdat je dan het meeste ziet en hoort’, aldus Walter Devenijns, oud-journalist van onder meer het AD, nieuwsdienst ANP en financieel tijdschrift FEM Business. En met een glimlach: ‘Uiteraard is dat ook het leukste om te doen. Zo zit je er heel dicht op. Word je onderdeel van je omgeving. Hoewel we serieus alles onderzocht hebben, hebben we vooral ook veel lol gehad. Mooie dingen gezien en meegemaakt. Onze boeken zijn daar denk ik ook wel een afspiegeling van.’

Recensie: vijf sterren
Het is niets voor niets dat ze onlangs in tijdschrift NKC Kampeerauto (50.000 nationale leden) een mooie recensie kregen over hun vorige e-reisgids Costa de la Luz Zuid: ‘Het resultaat van deze camperreis is vijfhonderd pagina’s vakantieplezier, talloze foto’s en tientallen informatieve kaarten.’ Ook de lezers waarderen dit boek in de Apple Bookstore met vijf sterren.

De auteurs hebben ook ditmaal optimaal gebruik gemaakt van de digitale mogelijkheden die een ebook van Apple biedt. Zo hebben ze aan hun boek over Doñana een film over een bussafari door het hart van het nationale park toegevoegd en kom je bijvoorbeeld met één click op websites terecht.

Doñana, het groene paradijs onder Sevilla, telt 146 pagina’s, 212 foto’s, 25 kaarten, 1 film en kost 8,99 euro.

Costa de la Luz Noord, de groene gordel onder Sevilla, telt 294 pagina’s, 425 foto’s, 48 kaarten en kost 15,99 euro. (De Doñana-gids maakt overigens integraal onderdeel van dit e-boek uit).

Het boek is HIER te bestellen.