Zwolse alleenstaanden mogen 1 zak afval per jaar weggooien (anders boete)

In het nieuwe afvalplan van D66-wethouder Paul Guldemond kunnen eenpersoonshuishoudens in Zwolle straks één zak afval per jaar weggooien zonder een boete te krijgen.

Vanaf 1 januari 2023 moeten Zwollenaren per zak restafval betalen: 1,70 euro in een ondergrondse container van 60 liter en 2,30 euro in een ondergrondse container van 80 liter. De vaste kosten voor afvalverwerking gaan daarbij bij meerpersoonshuishoudens met 45,40 euro omlaag, maar bij eenpersoonshuishoudens slechts met ongeveer 3,01 euro. Wie als eenpersoonshuishouden meer dan een zak restafval weggooit per jaar kan dus al rekenen op een afvalboete.

En dat is raar, want de Zwolse politiek noemt het plan nog steeds ‘Zwols Belonen’. Iedereen die goed afval scheidt, zou minder kwijt moeten zijn dan eerder. Concreet betekent dat dat alleenstaanden nog één zak afval per jaar kunnen weggooien, voordat ze 1,30 euro besparen.

[table id=246 /]

Zwolse Nettie Roes, zelf een eenpersoonshuishouden, probeerde haar ongenoegen duidelijk te maken toen zij insprak tijdens een gemeenteraadsvergadering over het onderwerp. ‘Als deze plannen doorgaan worden eenpersoonshuishouden afgescheept met 3,01. Daar kun je nauwelijks anderhalf kopje koffie van kopen. Wie twee zakken van 1,70 in de container heeft gedaan, is dat fooitje al kwijt. Een groter bewijs voor de minachting van een eenpersoonshuishouden kan ik me nauwelijks voorstellen. Het komt erop neer dat eenpersoonshuishoudens meebetalen aan de kosten die meerpersoonshuishoudens veroorzaken.’

Veel gehoor van de coalitiepartijen GroenLinks, ChristenUnie, D66 en het CDA krijgt ze niet. De plannen worden doorgezet, en vanavond (maandag) wordt er waarschijnlijk een klap op gegeven in de raadzaal.

Dumpen van afval in Assendorp.

Dumping afval
In de onderliggende stukken bij het besluit staat ook dat het College rekening houdt met afvaldumping als de nieuwe regels in gaan. ‘Ervaringen in andere gemeenten laten zien dat na invoering van een tarief op restafval het aantal bijplaatsingen of dumpingen tijdelijk toeneemt en daarna weer afneemt.’
In Arnhem gaan ze precies de andere richting op als Zwolle. Daar voerde het College het zogenoemde DIFTAR-systeem in, net als Zwolle nu, maar de stekker is er al uitgetrokken. Na een referendum in de stad liet meer dan de helft van de inwoners weten het afvalplan weer ter willen stoppen. Dat gebeurde ook.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Om nog een beetje te kunnen besparen op uw afvalkosten, kunt u het beste DIT aanschaffen.[/box]

Back to top button