Zwolse bedrijven hebben voor 114 miljoen euro noodsteun aangevraagd

Bedrijven in Zwolle hebben tijdens de coronacrisis in totaal voor 114.181.621 euro aan noodsteun aangevraagd, de zogenoemde NOW-regelingen. Liefst 1.056 ondernemingen in de stad hebben een aanvraag gedaan. 

De aangevraagde bedragen verschillen nogal. Wensink is koploper met een bedrag van meer dan tien miljoen euro, terwijl korfbalvereniging Oranje-Zwart slechts 519 euro heeft aangevraagd. Hieronder de lijst van de twintig bedrijven in Zwolle die het meest hebben aangevraagd. KLM is overigens landelijk de grootste aanvrager en heeft bijna één miljard euro aan steun nodig gehad (996.301.918 euro).

[table id=241 /]

Het UWV maakt deze informatie openbaar op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De NOW is een subsidie en kende tijdens de coronacrisis vier rondes. De overheid wil bij de besteding van publiek geld zo transparant mogelijk zijn. In de regeling NOW is daarom opgenomen dat werkgevers instemmen met de openbaarmaking van een aantal gegevens. Tegelijk wordt rekening gehouden met de bedrijfsbelangen en de mogelijke concurrentiegevoeligheid van gegevens. De minister heeft UWV daarom gevraagd de naam van de aanvrager, inclusief de verleende voorschotten en vastgestelde subsidie openbaar te maken.

Tegemoetkoming loonkosten
De NOW biedt werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 90 procent, afhankelijk van het verwachte omzetverlies. Het voorschot dat UWV heeft betaald, is 80 procent van de berekende tegemoetkoming.

Kijk hier voor een compleet overzicht van alle bedrijven in Nederland.

Back to top button