Zwolse fotografe: ‘Achter elk raam zit nu een verhaal’

De Zwolse fotografe Daniëlle van Rooijen heeft een ludiek idee: Zwollenaren fotograferen door het glas. ‘Achter ieder raam schuilt nu een eigen verhaal.’

Van Rooijen, afgestudeerd aan ArtEZ, kwam in januari al met het idee om ‘reflectiefotografie’ op te pakken. ‘Ik hecht heel veel waarde aan het fotograferen van ‘dat wat er al is’. Ik wil dus ook werken met dat wat ik aantref. De buiten- en binnenwereld. Hier dacht ik vorige week aan. Ik dacht aan al die mensen die thuis al hun tijd doorbrengen: sommigen vervelen zich enorm, anderen spelen muziek, gaan klussen, dansen, leren, tuinieren of Netflixen. Achter iedere raam een eigen verhaal. Portretten van Zwolse huishoudens met daarbij de ‘flitsen’ van buiten, de lente en de zon, maken zulke veelzeggende beelden. Het geeft een samenhorigheidsgevoel. Ik vind dat echt prachtig.’

Geen fysiek contact
Van Rooijen houdt bij het maken van de foto’s de beschermende maatregelen in acht en communiceert via de telefoon. ‘Ik vind het heel belangrijk om geen risico’s te nemen, om iedereen om mij heen en mijzelf te beschermen. Ik zie en spreek mensen dus alleen door glas en door telefoons. Geen fysiek contact. Het is ook bijzonder als juist dat glas de ene wereld van de andere afsluit.’

Document met Zwolse portretten
Ze hoopt uiteindelijk een document met Zwolse portretten te maken. ‘Mogelijk een waardevol document voor later, wanneer we terugblikken op deze bizarre periode. Ik hoop dus dat er nog veel meer Zwollenaren zijn die zo’n portret willen laten maken.’

Contact en prijs
info@gewoondanielle.nl

Prijs: Een sessie is 50 euro voor 3 portretten, 75 euro voor 5 portretten

Foto: Daniëlle van Rooijen
Back to top button