Zwolse horeca is er klaar mee en gooit zaterdag terrassen ‘open’

Vijftig Zwolse horecaondernemers hebben in een brandbrief laten weten dat ze de terrassen dit weekend zullen ‘openen’. De actie is niet bedoeld om mensen te ontvangen, maar om duidelijk te maken dat gasten veilig en gecontroleerd buiten kunnen zitten. ‘Nu blijven we aan de zijlijn staan, willen ze ons niet horen, laat staan naar ons luisteren. We tellen niet mee’, vinden de horeca-ondernemers.

‘De Zwolse horeca is er klaar mee’, schrijven de initiatiefnemers die gesteund worden door vijftig horecabazen in Zwolle. ‘Logisch dat mensen de zon opzoeken en naar buiten gaan, maar de overheid wil toch controle en beheersbaarheid? We begrijpen dat er maatregelen nodig zijn om aan deze situatie een einde te maken, wij kunnen helpen in de uitvoering, zorgen voor een veilige omgeving.’

‘De horeca betaalt een heel groot deel van de rekening, al veel te lang. De horeca heeft perspectief en financiële compensatie nodig, het is op.’

Volgens de Zwolse horeca-bazen zijn juist zij degene die hulp kunnen bieden. ‘We hebben expertise op het gebied van mensen veilig ontvangen , routing hanteren, mensen aanspreken op gedrag met behoud van een goede sfeer. Nu blijven we aan de zijlijn staan, willen ze ons niet horen, laat staan naar ons luisteren. We tellen niet mee. Niet de horeca is overigens de aanzuigende werking, maar het feit dat mensen bij elkaar willen komen, waar dan ook. Nu gebeurt dat in de binnensteden op de pleinen, in tuinen en parken, ongecontroleerd. Dit kan beter bij ons plaatsvinden, gecontroleerd en veilig. Maak juist gebruik van onze expertise!

(tekst loopt door onder afbeelding)

Vanaf zaterdag 27 februari zetten de vijftig 50 Zwolse horeca ondernemers de terrassen uit. ‘Niet om mensen te ontvangen, maar om duidelijk te maken dat mensen veilig en gecontroleerd buiten kunnen zitten, gastvrij worden ontvangen door een beroepsgroep die tijdens de vorige heropening van de horeca al heeft bewezen dat ze dit kunnen.’

‘Het is op’
De actie is niet bedoeld om Zwollenaren vanaf zaterdag massaal naar de binnenstad te laten komen, benadrukken de initiatiefnemers. ‘We mogen ze niet ontvangen en zullen ons vooralsnog aan deze regels houden. We willen gehoord en gezien worden als een professionele beroepsgroep, maak als overheid juist gebruik van de horeca, juist vóór de veiligheid! De horeca betaalt een heel groot deel van de rekening, al veel te lang. De horeca heeft perspectief en financiële compensatie nodig, het is op.’