Zwolse ondernemer wint Food Valley Award

Pluckr
De Pluckr.

Het Zwolse bedrijf JFPT/foodlife van Patrick Jansen heeft de prestigieuze Food Valley Award gewonnen met zijn machine de Pluckr.

De Food Valley Award wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste innovatie in agri, food en feed. Criteria zijn innovativiteit en economische haalbaarheid. Ook de mate waarin wordt samengewerkt speelt een rol.

De Pluckr is een machine die in staat is om volledig geautomatiseerd druiven te onttrossen. De machine is ontwikkeld door JFPT/foodlife uit Zwolle en TOP uit Wageningen. Verschillende technologieën zijn in de machine gecombineerd. De Pluckr haalt door ultrasone trillingen druiven onbeschadigd los van hun tros waarna de vruchten vanaf minimale hoogte belanden op een lopende band. De druiven kunnen hierna met behulp van een nieuwe technologie worden verpakt. De nieuwe werkwijze verlengt de houdbaarheid van de druiven tot vier weken. De Pluckr verwerkt tot zeshonderd kilogram druiven per uur, afhankelijk van de soort. Ter vergelijking: handmatig onttrossen van druiven in deze hoeveelheid kost ongeveer 24 mensuren.

Back to top button