Zwolse politiek wil opheldering over bed, bad, brood

De politiek in Zwolle wil weten wat de (financiële) consequenties voor de gemeente zijn als zij uitgeprocedeerde vluchtelingen alsnog bed, bad en brood aanbieden.

De voltallige Zwolse gemeenteraad stuurde vandaag (vrijdag) een brief naar burgemeester Henk Jan Meijer waarin ze duidelijkheid wil over de gemaakte afspraak door het kabinet. Die wil dat er slechts in zes plaatsen in Nederland (tijdelijke) opvang aan de groep vluchtelingen wordt gegeven. Zwolle hoort niet bij die groep. Gemeentes die tóch blijven vasthouden om uitgeprocedeerde asielzoekers zelf op te vangen zouden gekort worden door het Rijk.

Korte termijn
Wethouder Nelleke Vedelaar liet eerder in de Stentor weten door te willen gaan met de opvang in eigen stad. De gemeenteraad wil weten wat nu exact de gevolgen zijn. ‘Met deze brief willen wij onze zorg daaromtrent onderstrepen. Daarom is op korte termijn duidelijkheid nodig uit Den Haag over de uitwerking van het BBB-akkoord. Om die reden vragen wij u de volgende zaken mee te nemen in uw overleg met het Rijk en de VNG’, schrijft de gemeenteraad aan de burgemeester.

Vooral de boete die dreigt te komen uit Den Haag wekt vragen op, zegt de raad. ‘We willen graag weten wat de consequenties zijn van het BBB-akkoord voor onze Zwolse aanpak. Er wordt ook gesproken over sancties, we willen weten wanneer die opgelegd gaan worden en wat de consequenties van die sancties op het financiële vlak zijn.’

Voor de complete brief kijk hier.

Back to top button