Zwolse Ria is helemaal bezeten van Koningsdag

Ria van Ommen uit de Larixstraat in de Bollebieste kan het nóg niet geloven dat Koningsdag op 27 april in háár Zwolle wordt gevierd. ‘Mijn leven staat op zijn kop.’

Ria van Ommen weet nog goed waar ze was toen ze voor het eerst hoorde dat de koninklijke familie Zwolle had uitgekozen als standplaats voor Koningsdag 2016. ‘Ik was de afwas aan het doen in mijn huis aan de Larixstraat. Ik had de televisie aan staan en zag onder in het beeld zo’n balk lopen met nieuws erop. Daar stond dat Koningsdag in 2016 naar Zwolle kwam. Vanaf dat moment staat mijn leven op zijn kop.’

Margarita
Dat komt doordat Van Ommen zolang ze zich kan herinneren in de ban is van de Koninklijke Familie. ‘Als kind spaarde ik al alles van ze. Als er berichten in tijdschriften of kranten stonden, knipte ik ze uit en plakte ik ze in boeken. De Koninklijke Familie is een groot deel van mijn leven.’ Zelf ging ze naar Meppel en Wijhe toen daar Koninginnedag werd gevierd. ‘In Meppel was toen nog zo’n gedoe met Margarita.’

Zwolse balletjes
Dit jaar zal ze er in haar eigen Zwolle ook zijn. Ze mag het eigenlijk niet zeggen, maar de gemeente Zwolle heeft haar reeds benaderd voor ‘een rol’ in het hele spektakel. ‘Dat zou helemaal fantastisch zijn. Het liefste geef ik de prinsesjes een zakje met Zwolse balletjes. Dat vind ik dus écht typisch Zwols. Ik vind het doodzonde dat de route ook niet langs het Zwolse Balletjeshuis gaat. Dat heeft veel meer karakter en historie dan zo’n Fundatie.’
Van Ommen hoopt dat haar gezondheid op 27 april in orde is. ‘Dat is bij mij de grote vraag. Maar ik ga de dagen ervoor rustig aan doen, zodat ik tijdens Koningsdag er van begin tot einde bij kan zijn.’

Back to top button