Zwolse studenten blazen protest tegen Zwarte Piet af

De studenten van ArtEZ zullen woensdag niet gaan protesteren bij de Mega Sint Show in Odeon. Ze hebben hun eerdere plannen afgeblazen.

Een aantal studenten van ArtEZ Zwolle wilde actie voeren tegen De Mega Sint Show in het Zwolse Theater Odeon, omdat zij Zwarte Piet als racistisch beschouwen. ‘Zwolse Theaters stelt zich hierin niet op als een theater voor iedereen, maar als een theater voor de witte meerderheid’, stelden de studenten twee weken geleden. Bij de Sinterklaasshow in Odeon komen 900 kinderen, ouders, begeleiders.

Persconferentie
Het protest is nu afgeblazen. In plaats daarvan zullen de studenten om 10.00 uur in het Papenstraattheater een open persconferentie beleggen. ‘We willen in de persconferentie toelichten hoe wij denken dat het theater een plek kan zijn waar iedereen zich thuis voelt. We willen een statement maken. Dat gaat verder dan alleen een discussie over zwarte piet. Het is nooit onze bedoeling geweest om te provoceren en geweld uit te lokken. We maken alleen gebruik van ons grondrecht. Het is problematisch dat mensen ons die mogelijkheid willen ontnemen’, aldus de studenten.

Back to top button