zondag , 25 september 2022
Anna van der Breggen
Anna van der Breggen op archiefbeeld.

Zwolse Van der Breggen wint GOUD in Rio

De Zwolse wielrenster Anna van der Breggen heeft in een krankzinnige race goud gewonnen bij de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio.

Aanvankelijk leek de Nederlandse Annemieke van Vleuten op gouden titelkoers, maar zij kwam in de afdaling keihard ten val. De Amerikaanse Abbott leek er daarna met de zege vandoor te gaan, maar had niet de kracht om de laatste kilometers op kop te blijven. Van der Breggen (komt uit Hasselt, woont in Zwolle) had dat wél. Het zilver was voor de Zweedse Emma Johansson en het brons ging naar de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Volgens de laatste berichten is Van Vleuten bij bewustzijn en overgebracht naar het ziekenhuis.

‘Dit is ongelooflijk’
Van der Breggen was ontroerd na haar gouden race. ‘Dit is ongelooflijk. Natuurlijk heb je ook een dubbel gevoel. We zagen Annemieke liggen en dat zag er niet goed uit. Je schrikt je rot. Het heeft ook even geduurd, voordat ik weer echt kon rijden. Uiteindelijk ben ik de laatste 500 meter volle bak gegaan, ook voor Annemieke. Ik zag het bordje van 150 meter staan en ben toen aangegaan. Het is gelukkig gelukt. Ongelooflijk’. vertelde ze voor de camera van de NOS.