Zwolse woningmarkt onder hoogspanning

De ontwikkeling van de woningprijzen in de gemeente Zwolle zwakt in het derde kwartaal van dit jaar af. Ook zijn er veel te weinig woningen beschikbaar, blijkt uit de vandaag (donderdag) verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2019 van Rodenburg Makelaars.

Uit het rapport blijkt dat de sterkste stijging van de woningprijzen in Zwolle voorbij lijkt te zijn. De prijstoename lag in het afgelopen kwartaal onder het niveau van de voorgaande jaren.

Woningprijzen blijven gematigd stijgen
In het derde kwartaal van 2019 betalen woningkopers in Apeldoorn gemiddeld 5% meer dan een jaar geleden. Deze prijsstijging is ruim lager dan in 2017 en 2018, toen de woningprijzen nog met gemiddeld 10% toenamen op jaarbasis.

Ook in Zwolle is deze afzwakking zichtbaar. Het contrast tussen het prijsniveau van de gemeente Zwolle en de prijzen in de omliggende gemeenten is inmiddels dermate groot, dat de prijzen in Zwolle naar verwachting gematigd blijven groeien in de komende kwartalen.

Een derde minder woningen verkocht in Zwolle
Op de woningmarkt van Zwolle zijn in het derde kwartaal van 2019 maar liefst een derde minder woningen verkocht dan vorig jaar. Slechts 370 woningen wisselden in de afgelopen drie maanden van eigenaar. Het eerste kwartaal van 2015 was de laatste keer dat er dermate weinig woningen werden verkocht in de Hanzestad.

Appartementen
Over de gehele linie van woningtypen daalde het verkoopaantal, opvallend is de verkoopafname van bijna de helft onder appartementen. Dat de verkopen van appartementen afnemen heeft niet te maken met een lagere vraag naar dit woningtype, maar veeleer met een gebrek aan geschikt aanbod.

Voor de 69 appartementen die per 1 oktober 2019 worden aangeboden, zijn op Funda maar liefst 1.500 serieuze zoekers geregistreerd. Het aantal potentiƫle woningkopers overtreft daarmee ruim het aantal beschikbare woningen in dit segment. Op de hele woningmarkt van Zwolle zijn bijna 14.000 huishoudens via Funda serieus op zoek naar een koopwoning, terwijl er slechts 272 woningen worden aangeboden in Zwolle per 1 oktober van dit jaar. De mismatch tussen de vraag en het beschikbare aanbod moet opgelost worden vanuit de nieuwbouw.

Nieuwbouw neemt onvoldoende toe
Het nieuwbouwaanbod neemt echter onvoldoende toe om de vraag naar woningen bij te benen. Het aandeel nieuwbouwwoningen in het totale aanbod ligt met 13% onder het landelijk gemiddelde van 18%. Een versnelling van nieuwe ontwikkelingen zijn noodzakelijk in Zwolle om de verkoopcijfers op niveau te houden.

Zwolle heeft veruit het hoogste prijsniveau
De ontwikkeling van de woningprijzen in de gemeente Zwolle zwakt in het derde kwartaal van dit jaar af. Een deel van het stagnerende prijsniveau kan verklaard worden vanuit het zeer beperkte aantal nieuwbouwtransacties. De verkopen van nieuwbouwwoningen hebben normaliter een opwaarts effect op het prijsniveau als gevolg van het hoge afwerkingsniveau. Daarnaast lijkt de sterkste stijging van de woningprijzen in Zwolle voorbij te zijn. Zwolle heeft veruit het hoogste prijsniveau van heel de provincie Overijssel, het contrast met omliggende gemeenten is bijzonder groot. Naar verwachting zal het huidige prijsverschil tussen Zwolle en de omliggende regio niet nog verder toenemen, maar zal er in Zwolle sprake zijn van een gematigde prijstoename.

Lees hier het complete rapport.

Reacties

  1. Nou net erbuiten kijken Heerde Wapenveld Hattem. Leuke plaatsen met betaalbare huizen nog.

  2. als de prijzen ook een beetje normaal zijn. en er geen mogelijkheden zjjn om (via de makelaars voor het op de markt komt) in te schrijven komt men eerlijk aan bod.
    woningmarkt Zwolle is al een drama, en wordt zo alleen maar erger.
    tevens als je een kleine lening hebt, vind ik het absurt dat het bedrag 5x van het totaal bedrag van een hypotheek mogelijkheid wordt af getrokken. terwijl men 1 dag na de aankoop kunt lenen wat je wilt.

Back to top button